archived page

Predsednik o pomenu pisateljske misli in kritike v časih krize

Ljubljana, 11.9.2012  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na literarno-glasbeni prireditvi z naslovom "metavečer" v počastitev 140. obletnice Društva slovenskih pisateljev
Ljubljana, 11. september 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil literarno-glasbene prireditve z naslovom "metavečer", ki jo je v počastitev 140. obletnice Društva slovenskih pisateljev priredila pesnica Meta Kušar (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovani pisatelji,
cenjeni gostje,

zahvaljujem se vam za vabilo na nocojšnjo slovesno prireditev in za povabilo, da spregovorim nekaj besed o knjigi, o pisateljih in o kulturi javne besede.

Vse to ima globok pomen za naš narod, kajti Slovenci smo na svoj specifičen, slovenski način "narod knjige". Naša narodna zavest je začela nastajati v 16. stoletju, s prvimi tiskanimi knjigami. Že leta 1584 smo dobili prvi celoviti prevod Biblije, ki so nam ga dali slovenski protestanti. To nas je že zgodaj uvrstilo med kulturne narode, med narode knjige. Pomen knjige je bil še toliko večji, ker Slovenci nismo imeli svojih, slovenskih vladarjev in lastne politične strukture. Večji del zgodovine nismo imeli niti skupne upravne enote, v kateri bi živeli vsi ljudje slovenskega jezika. Kultura – in še posebej knjižna kultura – je bila v teh razmerah nadomestilo za politično povezanost. Izkazala se je za izjemno močno vez. Uspešno je nadomestila pomanjkanje političnih struktur, s svojim učinkovanjem pa je postopoma pomagala vzpostaviti podlago za politiko, za slovensko državnost in naposled za lastno, suvereno državo.

Naša država je knjigi vselej posvečala veliko mero pozornosti – v času pred osamosvojitvijo in po njej. V Sloveniji smo pred dobrima dvema letoma ustanovili Javno agencijo za knjigo. Agencija ima nalogo, da sofinancira izbrane projekte slovenskega leposlovja in znanstvene publicistike, da spodbuja pridobivanje neproračunskih virov financiranja na področju knjige in da omogoči potrebno mednarodno sodelovanje. Delo te agencije se je v preteklih letih uveljavilo zlasti kot način spodbujanja vsestranske pomoči leposlovju in pisateljem. Žal so nedavni ukrepi odrekanja prav to pomembno dejavnost močno prizadeli. Upam, da ne za dolgo in predvsem ne trajno.

V Sloveniji si knjige radi izposojamo, da bi jih brali, premalo pa jih kupujemo. Zdi se, kot da je prišel čas da prej citirano misel v latinščini obrnemo: Libri non solum legi sed etiam emi! Knjige je treba ne le brati, ampak tudi kupovati! To se mi zdi primerno poudarjati vedno znova, tudi ob nocojšnji slovesni priložnosti.

Popularnost dobre knjige je najboljše sredstvo za krepitev razumevanja družbe in sveta. Sodobne tehnologije tega razumevanja ne morejo razviti dovolj poglobljeno. Hkrati pa popularnost dobre knjige in razvita bralna kultura zagotavljata razvoj in krepitev slovenskega jezika, s tem pa tudi slovenskega domoljubja. Sta najmočnejši sredstvi za premagovanje ne-kulture rumenega tiska, sovražnega govora, nestrpnosti in šovinizma.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil literarno-glasbene prireditve z naslovom "metavečer", ki jo je v počastitev 140. obletnice Društva slovenskih pisateljev priredila pesnica Meta Kušar (foto: Nebojša Tejić/STA)Ne pozabimo: nakup in branje slovenskih izvirnih knjižnih del sta med najstarejšimi prvinami slovenskega domoljubja. Tudi danes ni razlogov, da bi bilo drugače. Kaj je lahko bolj kulturno in bolj domoljubno, kot je ob slovenskem kulturnem prazniku kupiti knjigo Prešernovega nagrajenca in mu jo poslati v podpis? Takšno dejanje je s stališča kupca knjige izraz spoštovanja in priložnost za neposreden stik z avtorjem, naši skupnosti pa bi bilo v ponos kot dokaz kulturne kohezije.

Spoštovati moramo avtorje dobrih knjižnih del in še posebej leposlovja. Nikakor ne smemo pozabiti izjemne vloge, ki so jo v naši zgodovini imeli pisatelji in pesniki. Razvili so naš jezik, ustvarjali nacionalno zavest, krepili občutek naše lastne vrednosti in našo literaturo postavili ob bok najboljšim literarnim stvaritvam sveta. Imamo tudi popolnoma izjemne in nepričakovane dosežke – npr. delo Srečka Kosovela "Rdeča raketa", ki še danes navdihuje bralce tudi med raziskovalci vesolja in je pred nekaj dnevi dobilo nepričakovane izraze občudovanja iz Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Avtorjem odličnih literarnih del slovenske kulture je namenjen tudi nocojšnji večer. Občudujemo njihovo izrazno moč in se veselimo vsebine njihovih pisem, ki bodo prebrana ta večer in ki nam bodo odstrla pogled v njihov osebni svet.

Hkrati s tem pa je danes umesten tudi poseben razmislek. Kar nekaj avtorjev, katerih pisma bodo prebrana, se je v svojem življenju izkazalo s svojim kritičnim pogledom na stanje v njihovem času in se pogumno postavilo za svoje ideje. Tudi ta njihov zgled moramo danes spoštovati in občudovati. Živimo v času, v katerem kultura javne besede ni cenjena vrednota. Velikokrat vidimo pojave, ki kažejo prav nasprotno: pomanjkanje dostojnosti in prevlado manir rumenega tiska.

To nas mora skrbeti. Vendar zaskrbljenost ni dovolj: potrebujemo jasne glasove, vseh, ki nam je mar za kulturo javne besede. Potrebujemo spoštovanje kulture izražanja, ki so nam jo zapustili naši najboljši literati. Potrebujemo večje spoštovanje te dediščine in njeno boljšo uporabo v našem današnjem vsakdanu. Za to se moramo ves čas zavzemati.

Seveda pa takšno angažiranje zahteva tudi dobro mero poguma, tako državljanskega kot tudi avtorskega poguma. Slovenski pisatelji so s svojim delom pridobili posebno mesto v naši javni zavesti. Z njim pa so povezana tudi pričakovanja in odgovornosti. V časih krize, ki je zajela tudi kulturo javne besede in ki izkazuje resne moralne zablode, je pisateljska misel in kritika še kako potrebna. Upajmo, da ju bomo slišali.

Nocojšnja slovesnost je del praznovanj 140. obletnice Društva slovenskih pisateljev. To je častitljiva obletnica. Vseh teh 140 let je Društvo slovenskih pisateljev igralo pomembno vlogo v našem javnem življenju in ne dvomim, da bo tako tudi v prihodnje. Društvu čestitam za 140 let izjemnega dela, vsem pisateljem želim veliko avtorskih uspehov, vsem nam pa, da bi nas slovensko leposlovje navdihovalo tudi danes in jutri.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani