archived page

Predsednik republike nagovoril zlate maturante

Brdo pri Kranju, 19.9.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes na Brdu pri Kranju udeležil sprejema za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke. V svojem nagovoru maturantom je dejal, da je to med vsemi njegovimi obveznostmi ena najprijetnejših. Kot je pojasnil, predvsem zato, ker ima priložnost razmišljati o tem, kako imenitno prihodnost ima naša država in naš narod s takimi maturanti.

Kot je dejal predsednik, živimo danes v času, ko ni več potrebno prizadevanje za državno samostojnost ali za elementarno, materialno podlago razvoja. Danes o razvoju odloča kakovost, kakovost pa zagotavljajo ljudje. Predsednik je poudaril, da novi časi prinašajo nekatere zanimive in ne lahke izzive. Maturante je spomnil, da bodo bolj kot njegova generacija izpostavljeni svetovni konkurenci in primerjavam. Ob tem je opozoril, da je po eni strani mednarodna svetovna komunikacija danes lažja in bolj naravna kot kdajkoli doslej, po drugi strani pa izpostavlja tudi določene izzive narodni identiteti in samobitnosti. Tako se danes po predsednikovih besedah ni več treba boriti za slovenski jezik, ampak za to, da ga ohranjamo v razmerah, ko je naša usoda vedno bolj odvisna od komunikacije s svetom.

Te naloge čakajo vas, je maturantom dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da se s tako imenitnimi mladimi ljudmi prav gotovo ne smemo bati izzivov prihodnosti. Danes praznujemo z velikim navdušenjem, ponosom in pričakovanjem, je dejal predsednik republike. Maturantom je zaželel veliko uspehov ter izrazil upanje, da bodo ostali zvesti svoji domovini in da si bodo prizadevali, da bo naša domovina med najuspešnejšimi državami na svetu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani