archived page

Nadaljevanje uradnega obiska turškega predsednika

Ljubljana, Brdo pri Kranju, Bled, 15.7.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Republike Turčije Abdullah Gül in soproga Hayrünnisa Gül so obiskali Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Republike Turčije Abdullah Gül in soproga Hayrünnisa Gül so drugi dan uradnega obiska turškega predsednika v Sloveniji obiskali Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča, kjer so jim predstavili delovanje inštituta.

Srečali so se tudi z invalidnimi otroki iz Gaze, ki so v okviru humanitarne pobude predsednika dr. Danila Türka prispeli na zdravljenje v Slovenijo. Palestinske otroke, ki so v spopadih na območju Gaze utrpeli težke fizične poškodbe, bo inštitut v okviru kompleksne rehabilitacije usposobil za boljše gibanje ter jim omogočil, da bodo lahko zaživeli čimbolj normalno življenje.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Turčije Abdullah Gül sta se udeležila Slovensko-turške poslovne konference (foto: Tina Kosec/STA)Slovenski in turški predsednik sta se zatem udeležila Slovensko-turške poslovne konference, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.

Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da kljub recesiji blagovna menjava med državama narašča. Poudaril je, da državi že dobro sodelujeta na nekaterih gospodarskih področjih, kot so električna industrija, proizvodnja gospodinjskih aparatov, gradbenega materiala in zdravstvenih pripomočkov, to sodelovanje pa lahko še dodatno razširita. Po njegovih besedah je pomembno vzpostaviti trajno poslovno sodelovanje med podjetji iz Turčije in Slovenije ter vzpodbuditi skupen nastop teh podjetij na tretjih trgih. Predsednik je izpostavil tudi možnosti na področju transporta, saj skozi obe državi potekajo prometne poti, ki povezujejo različne regije, zato sta lahko Slovenija in Turčija na tem področju naravni partnerici.

Predsednik Abdullah Gül je v nagovoru poudaril pomen skupnega sodelovanja obeh držav na območju Balkana, tudi v gospodarskem smislu. Poslovneže obeh držav je pozval, naj okrepijo sodelovanje na tistih področjih, kjer lahko Slovenija in Turčija ustvarita veliko dodane vrednosti in ki so zanimiva za razvoj. Izpostavil je velik uspeh turškega gradbeniškega sektorja in dodal, da je Turčija zelo zanimivo področje za vlaganje. Tudi sam je spregovoril o možnostih za sodelovanje na področju prometa oziroma cestnih, železniških in ladijskih prevozov, o čemer se že pogovarjata tudi ministra za promet iz obeh držav. Posebej pa je omenil tudi priložnosti na področju skupnega razvoja letališč, hotelirstva in turističnih storitev.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Republike Turčije Abdullah Gül in soproga Hayrünnisa Gül so si ogledali okolico Blejskega jezera (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Republike Turčije Abdullah Gül in soproga Hayrünnisa Gül so v nadaljevanju obiskali Bled, kjer so si ogledali okolico Blejskega jezera.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani