archived page

Predsednik republike o moralnih vrednotah v šoli in družbi

Ljubljana, 22.3.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil simpozija "Morala med šolo in družbo" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil simpozija "Morala med šolo in družbo", ki ga je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike priredilo Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem uvodnem nagovoru spregovoril o uveljavljanju moralnih vrednot in avtoritete v izobraževalnem in vzgojnem procesu. Izpostavil je, da se to vprašanje izrazito postavlja prav v času finančne in gospodarske krize, o kateri se čedalje bolj govori kot o krizi morale in vrednot.

Predsednik je dejal, da že desetletja spremljamo pojava vzgojne permisivnosti v družbi in družini ter odsotnosti avtoritete v družbi kot celoti. Poudaril je, da šola ne deluje v vakuumu, zato je iluzorno pričakovati, da lahko brez povezanosti z občim družbenim okoljem rešuje probleme, ki jo najbolj pestijo. V Sloveniji imamo zgodovinsko tradicijo avtoritarne šole, ki je ustvarjala znanje s pomočjo trde discipline. Zato bi se morali po predsednikovih besedah vprašati, kako je možno nekdanje vzorce avtoritete, ki smo jih zgodovinsko podedovali, nadomestiti z novimi, bolj ustvarjalnimi vzorci, ki bodo podpirali razvoj mladega človeka v samostojno osebnost.

V zadnjih desetletjih je v celotnem Zahodnem svetu, pa tudi globalno opazen trend krepitve individualizma, ki se je že razvil v ekscese, med katerimi je predsednik omenil kult zasebne lastnine, kult privatizacije in kult osebnega bogatenja. Erozijo avtoritete je nadomestilo malikovanje materialnega bogastva, ki je v teh desetletjih postalo edino merilo uspeha in celo "moralni standard". Predsednik je spomnil, da je že eden od utemeljiteljev kapitalizma, socialni filozof Adam Smith v svojih delih opozarjal, da je tak moralni razkroj slab za gospodarski razvoj.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil simpozija "Morala med šolo in družbo" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik je kot komplementarno izpostavil vprašanje, kako je s tistimi, ki ne morejo ali ki ne uspejo iti po poti bogatenja. V zvezi s tem je poudaril osrednjo vlogo šole pri utrjevanju samospoštovanja, samozavesti in zaupanja vase pri mladem človeku, saj se s tem vzpostavljajo izhodišča, iz katerih je mogoče razvijati moralne odgovore na izzive časa. Ti odgovori zahtevajo poln angažma posameznika, vsakogar posebej in vseh skupaj. Vsak mora biti moralen zase, šola pa je prva frontna linija, kjer se utrjuje sposobnost za takšno moralno bivanje, za moralne presoje in za moralno konstitucijo človeka, je pojasnil predsednik.

Že Aristotel nas je učil, da človeške vrline niso prirojene, ampak nastanejo in se v človeka vsadijo z dobro vzgojo in dobrimi zakoni. Zato potrebujemo tudi boljše pravosodje in večjo sposobnost reševanja primerov, ki pristanejo pred sodišči, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Navezal se je tudi na nedavni korupcijski škandal, ki je opozoril, da za dejanje korupcije ni treba, da bi tisti, ki je bil vpleten v korupcijo, denar tudi prejel. Razumevanje tega dejstva je pogoj za učinkovit boj zoper korupcijo, učinkovitost pregona in preprečevanja korupcije pa je bistvenega pomena za utrjevanje našega pravnega sistema, s tem pa tudi moralne konstitucije družbe, je poudaril predsednik.

Predsednik je v zaključku svojega nagovora spregovoril tudi o realnem znanju kot vrednoti in o pomenu resnične znanosti, ki nam lahko v povezavi z dobro ekonomijo in modro politiko daje upanje za napredek. V šoli lahko gojimo znanstveni pristop, ki ga lahko povežemo z razumevanjem ekonomije kot nečesa, kar ni samo učinkovito pri ustvarjanju bogastva, ampak je tudi razumevajoče za temeljne etične zahteve družbe, ter z razumevanjem politike, ki ni samo boj za oblast, ampak je tudi boj za boljšo družbo.

Da bi to dosegli, se moramo povezati v skupnem prizadevanju – tako šola kot država, starši in mediji, je poudaril predsednik. Starši morajo razumeti, da učitelji skupaj z njimi pomagajo razvijati otroka v samostojno osebnost, mu vzbujajo občutek spoštovanja samega sebe in spoštovanja drugih ter zaupanje vase in zaupanje v druge. Država mora s sodelovanjem staršev in učiteljev pomagati ustvarjati splošne razmere. Učitelji morajo razumeti, da je njihova poklicna usmerjenost častna, družbeno pomembna in družbeno ugledna. Potrebujemo pa tudi več družbene pomoči in več načinov za uveljavljanje ugleda učiteljev, ki je nujno potreben za njihovo avtoriteto, je pojasnil predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani