archived page

Predsednik sprejel vodje presejalnih programov

Ljubljana, 30.3.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk je sprejel vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku, s katerimi se je pogovarjal o aktivnostih za uspešno izvedbo državnih presejalnih programov. Predsednik republike je v izjavi za medije po srečanju povedal, da ima vsaj enkrat letno redne sestanke z vodji vseh presejalnih programov, ki skrbijo za preventivo v boju proti raku.

"Rak je značilnost našega časa. Je ozdravljiv in zlasti se ga da v mnogih primerih pravočasno odkriti. V Sloveniji moramo napraviti več, da bomo pravočasno odkrivali raka, zlasti raka na debelem črevesju in nekatere druge vrst raka, da bomo tako zagotovili boljše zdravje in večji odstotek preživetja. Kajti, če se pravočasno ukrepa, se lahko dobro zdravi," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik dr. Danilo Türk je sprejel vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je poudaril, da pri letnih pregledih stanja opažajo napredek. Pohvalil je predvsem močno angažiranje nevladnih organizacij na tem področju. Izpostavil pa je tudi aktivnosti Ministrstva za zdravje in vlade, ki sta sprejela državni program boja proti raku in ustanovila različne strokovne svete, ki spodbujajo razpravo in podporo presejalnim programom. Kot problem je predsednik republike opredelil dejstvo, da v Sloveniji ni povsod enake stopnje ozaveščenosti in aktivnosti. Opozoril je, da nekatere vrste rakov niso dovolj opažene kot problem ali pa jih ljudje odlagajo, zato je treba napraviti več za preventivo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani