archived page

Predsednik si je ogledal novi dokumentarec Toma Križnarja

Ljubljana, 2.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal projekcijo novega celovečernega dokumentarnega filma publicista in aktivista Toma Križnarja z naslovom "Oči in ušesa Boga – Video nadzor Sudana" (foto: tomokriznar.com)Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal projekcijo novega celovečernega dokumentarnega filma publicista in aktivista Toma Križnarja z naslovom "Oči in ušesa Boga – Video nadzor Sudana".

Film je dokumentarno pričevanje o skritem iztrebljenju afriških staroselcev na območjih v Sudanu, ki so bogata z naravnimi viri v Sudanu – v Nubskih gorah, Darfurju, Abjeiju in ob Modrem Nilu.

Predsednik republike je po ogledu filma v izjavi za medije dokumentarni film označil kot pomembno pričevanje o čedalje večji in vse bolj zaskrbljujoči vojni. Ta vojna ni neznana in v mednarodni skupnosti je veliko razprav o tem vprašanju, različnih vrst pomoči civilnemu prebivalstvu ter poskusov, da bi se vojna ustavila.

Predsednik je dejal, da se je o tem vprašanju pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom in da je v tej veliki in raznovrstni državi v tem času težko doseči ustavitev vojne.

Predsednik Türk je dodal, da po njegovem mnenju v Sudanu ne bo dokončnega in polnega miru, dokler sudanski predsednik Omar al-Bashir, ki je obtožen hudih zločinov proti človečnosti, ne bo postavljen pred sodišče.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani