archived page

Obisk predsednika republike v občini Pivka

Pivka, 17.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Pivko, kjer ga je sprejel župan Občine Pivka Robert Smrdelj (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Pivka, kjer se je srečal z županom Robertom Smrdeljem in predstavniki Občine Pivka, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine.

Župan je izpostavil sodelovanje občine v evropskem projektu Ekoregija, ki daje poseben poudarek spodbujanju trajnostnega razvoja, in njegovi nadgradnji, projektu turističnega razvoja regije Zeleni kras. Kot najpomembnejši razvojni projekt občine je omenil Park vojaške zgodovine, v prihodnosti pa načrtujejo tudi projekt ekomuzeja pivških presihajočih jezer, ki bi predstavil naravno in kulturno dediščino na tem območju. Sogovorniki so med gospodarskimi temami omenili tudi finančne težave podjetja Javor Pivka, ki je bilo še nedavno največje podjetje v občini.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal muzejsko in turistično središče Park vojaške zgodovine (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je zatem obiskal muzejsko in turistično središče Park vojaške zgodovine, kjer si je ogledal muzejske zbirke in stalne razstave ter se seznanil z načrti prihodnjega razvoja, med katerimi je tudi vzpostavitev muzejsko-depojskega kompleksa. Med novejšimi muzejskimi eksponati sta tudi prvi helikopter Teritorialne obrambe po osamosvojitvi Slovenije, Gazela TO-001 Velenje (Gazelle SA-341), ter jugoslovanska podmornica P-913 (Zeta) razreda Una, ki jo je Republika Slovenija prejela kot donacijo Republike Črne gore.

V nadaljevanju je predsednik obiskal družbo Pivka perutninarstvo, kjer se je srečal z vodstvom in si ogledal proizvodnjo. Predsednik uprave družbe mag. Janez Rebec je predsedniku predstavil poslovne načrte družbe in njenih povezanih podjetij, med katere od leta 2009 sodi tudi izolsko podjetje Delamaris. Posebej je izpostavil, da je družba Pivka perutninarstvo prejemnik najvišjega priznanja na področju ocenjevanja kakovosti izdelkov "Nosilec kakovosti" letošnjega kmetijsko-živilskega sejma Agra.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal jugoslovansko podmornico P-913 (Zeta) razreda Una, ki jo je Republika Slovenija prejela kot donacijo Republike Črne gore (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je v izjavi za medije dejal, da ima občina Pivka nekatere posebne značilnosti, možnosti, pa tudi omejitve. Kot je pojasnil, ima občina veliko naravnih znamenitosti in je njen velik del vključen v evropsko omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000. Hkrati pa ima tudi nekaj podedovanih težav, ki se kažejo posebej v podjetju Javor Pivka.

Predsednik je Pivko perutninarstvo opisal kot eno od uspešnih slovenskih proizvodenj, ki se poleg priznanja radgonskega sejma Agra ponaša tudi s priznanjem Združenja Manager predsedniku uprave družbe za odlično vodenje. Predsednik je izpostavil, da mora industrijska proizvodnja ostati trdno jedro našega razvoja, vendar jo moramo prilagajati novim razmeram, tehnološkim zahtevam in tržnim možnostim. Pivka perutninarstvo je po besedah predsednika dober primer, kako je to mogoče narediti v prehrambni industriji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal družbo Pivka perutninarstvo (foto: Stanko Gruden/STA)Kot izjemno perspektiven projekt je predsednik republike omenil tudi Park vojaške zgodovine, ki je po njegovem mnenju eden najbolj zanimivih tovrstnih muzejev v Srednji Evropi, pa tudi širše, saj se ponaša z velikim obsegom in raznovrstnostjo eksponatov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani