archived page

Predsednik o pravici do zdravega življenjskega okolja

Brdo pri Kranju, 19.5.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. konference Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. konference Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah. V svojem nagovoru je poudaril, da je pravica do zdravega življenjskega okolja ena od temeljnih človekovih pravic, ki je opredeljena tudi v 72. členu slovenske ustave.

Spomnil je na razprave pred tremi desetletji, ko so nekateri aktivisti na področju človekovih pravic nasprotovali širjenju obsega človekovih pravic, da bi zavarovali njihovo avtoriteto. Vendar se je izkazalo, da je širitev fronte človekovih pravic nujna, saj je človekova ekosistema ogrožena z mnogimi pojavi in jo je treba braniti na nove načine. Ta argument je po predsednikovih besedah prevladal tudi pri odločitvi, da se pravici do zdravega življenjskega okolja prizna status ene od človekovih pravic.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. konference Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju spregovoril o odgovornosti, ki jo prinaša pravica do zdravega življenjskega okolja, in z njo povezanih pričakovanjih. Opozoril je, da imamo v Sloveniji območja, ki so bila degradirana v času industrijske eksploatacije elementov, kot so svinec, cink in živo srebro. Predsednik je poudaril, da pravica do zdravega življenjskega okolja zahteva sanacijo teh območij.

Kot drugi vidik te pravice pa je izpostavil njeno izjemno mobilizacijsko moč, ki bi jo morali vgraditi v politiko skrbi za življenjsko okolje. Kot primer je navedel nedavno civilnodružbeno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki je za čistilno akcijo mobilizirala okoli 270.000 ljudi v vseh delih Slovenije. Dejal je, da bi morali državni organi poskrbeti za to, da se bosta pozitivna energija in mobilizacijski učinek te akcije ohranila in delovala naprej.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. konference Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah (foto: Tina Kosec/STA)V zvezi s tem je predsednik Türk podprl odločitev vlade, da pripravi strategijo, ki bo zagotovila nadaljnje aktivnosti, implementacijo in izvajanje predpisov, ki že obstajajo. Dodal je, da bo ravno pri tem vprašanju na preizkusu naša splošna družbena odgovornost ter sposobnost vlade, da to odgovornost prelije v ustrezno in učinkovito strategijo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani