archived page

Predsednik sprejel evropskega komisarja Potočnika

Ljubljana, 18.3.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika. Predsednik je v izjavi za medije po srečanju dejal, da sta se s komisarjem Potočnikom pogovarjala o temah, ki pravzaprav odločajo o prihodnosti Evropske unije, s tem pa tudi o naših gospodarskih in političnih perspektivah.

Predsednik republike je izpostavil, da so evropske institucije soočene z zelo resnimi vprašanji, ki jih je prinesla gospodarska kriza. Poudaril je, da uspeh še ni zagotovljen, zato bi morale biti evropske ustanove čimbolj proaktivne pri iskanju predlogov rešitev. To po njegovih besedah pomeni tudi poseganje v nekatere izrazito politično občutljive teme, kot so koordinacija ekonomskih ukrepov, ki vplivajo na fiskalne oziroma proračunske politike držav.

Sogovornika sta se posvetila tudi področjem, ki spadajo pod resor evropskega komisarja Potočnika. Strinjala sta se, da je treba v letošnjem letu posvetiti več pozornosti vprašanjem biotske raznovrstnosti. Kot je pojasnil predsednik Türk, je bil ta vidik okoljevarstvenega področja doslej nekoliko v senci prizadevanj proti klimatskim spremembam. Zato se je zavzel za bolj celovito in popolno ravnotežje na tem področju.

Predsednik dr. Danilo Türk je kot najbolj pereči okoljski vprašanji v Sloveniji opredelil težave pri razvoju energetike in prometa. Izpostavil je, da je za celoviti energetski in prometni politiki v prvi vrsti odgovorna vlada, ter ob tem izrazil upanje, da bo v letošnjem letu prišlo do razprave in oblikovanja ustreznih politik na teh dveh področjih.

Na vprašanje, kaj bi za varovanje okolja morali storiti vsi državljani, pa je odgovoril, da imamo pri nas visoko stopnjo osveščenosti ljudi glede okoljskih problemov. Spomnil je, da bo čez mesec dni potekala vseslovenska akcija "Očistimo Slovenijo", v kateri bo sodelovalo zelo veliko ljudi. Vanjo se namerava vključiti tudi predsednik sam in se bo jutri o tem pogovarjal z organizatorji akcije. Predsednik je poudaril, da lahko izpopolnjevanje naše zavesti pripelje do preciznejših odgovorov in prioritet glede različnih okoljskih problemov.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani