archived page

Odziv predsednika republike na rešitev drame s talci v Kolumbiji

Ljubljana, 3.7.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je danes odzval na reševalno akcijo kolumbijske vojske, ki je v sredo rešila iz ujetništva kolumbijsko in francosko državljanko, političarko Ingrid Betancourt, in še 14 talcev, ki so bili več kot šest let talci kolumbijske gverilske skupine Farc.

V telefonskem pogovoru, ki je potekal danes ob 17.30 uri, je predsedniku Republike Kolumbije Álvaru Uribeju Velezu čestital za uspešno reševalno akcijo, ki je omogočila rešitev talcev, še posebej talke Ingrid Betancourt, ki je po poročilih v slabem zdravstvenem stanju in bi bilo nadaljnje ujetništvo zanjo smrtno nevarno. Kolumbijskemu predsedniku je izrekel pohvale za dobro izpeljano akcijo, v kateri ni bilo smrtnih žrtev in izrazil upanje, da se bo zdravstveno stanje Ingrid Betancourt in ostalih rešenih talcev kmalu izboljšalo. Kolumbijski predsednik je v pogovoru predstavil potek akcije in napore kolumbijskih oboroženih sil, da z načinom izvedbe akcije demonstrirajo pripravljenost končati oboroženi konflikt v Kolumbiji.

Predsednik dr. Danilo Türk je sicer že med svojim uradnim obiskom v Republiki Kolumbiji 3. aprila 2008 pozval vse vpletene v ugrabitev, da omogočijo delovanje humanitarne misije, ki jo je za rešitev Ingrid Betancourt sprožila Francija, ob pomoči Španije in Švice. Takrat je tudi izrazil upanje, da bodo gverilske skupine razmislile o svojih taktikah in delovanju in da v prihodnosti v Kolumbiji ne bo več prihajalo do ugrabitev. Predsednik republike je v današnjem pogovoru s predsednikom Uribejem poudaril, da tudi zadnji primer potrjuje, da se obdobje gverilskega vojskovanja bliža koncu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani