archived page

Predsednik sodeloval v razpravi Združenih narodov o globalnem upravljanju

New York, 28.6.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja tematske razprave Združenih narodov o globalnem upravljanju, kjer je nastopil kot uvodni govornik (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan delovnega obiska v New Yorku udeležil odprtja tematske razprave Združenih narodov o globalnem upravljanju, kjer je nastopil kot uvodni govornik. Predsednik se je nato udeležil prve panelne razprave z naslovom "Globalno ekonomsko upravljanje – od hitrega odziva do srednjeročnega in dolgoročnega načrtovanja" ter delovnega kosila za sodelujoče v razpravi o globalnem upravljanju.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja tematske razprave Združenih narodov o globalnem upravljanju, kjer je nastopil kot uvodni govornik (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v uvodnem govoru na razpravi o globalnem upravljanju poudaril, da so Združeni narodi vse od svojega nastanka nepogrešljiv forum globalnega upravljanja in tudi danes ostajajo glavni forum za kolektivno politično razpravljanje in oblikovanje politik. Svet, ki se sooča z vedno bolj kompleksnimi in medsebojno povezanimi izzivi, potrebuje izboljšanje mednarodnega sistema, je dejal predsednik, ki je posebej izpostavil področja mednarodne varnosti, globalnega razvoja, varovanja naravnega okolja in zaščite človekovih pravic.

Spomnil je, da je tudi Svetovni gospodarski forum med najnevarnejšimi globalnimi tveganji izpostavil gospodarsko neenakost in neuspešno globalno upravljanje. Vendar je opozoril, da globalnega upravljanja ne moremo ločiti od realnosti nacionalnih držav ter njihovih politik in potreb. Dodal je, da bi morale države poleg nalog na nacionalni ravni obvezno upoštevati tudi svoje mednarodne obveznosti, saj so kolektivni varuhi skupnega življenja na planetu, ki si ga delijo prebivalci vseh držav.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja tematske razprave Združenih narodov o globalnem upravljanju, kjer je nastopil kot uvodni govornik (foto: Stanko Gruden/STA)Tudi celotni sistem Združenih narodov bi se moral prilagoditi in notranje reformirati, poleg tega pa tudi razviti učinkovita partnerstva z drugimi mednarodnimi mehanizmi, regionalnimi organizacijami, poslovnimi skupnostmi in civilnodružbenimi skupinami. Med prednostnimi nalogami Združenih narodov je predsednik Türk pod geslom "štirih R" opredelil uravnoteženje (rebalansiranje) Varnostnega sveta OZN, osredotočenje dela (refokusiranje) Generalne skupščine OZN, določitev nove vloge (rekalibriranje) Gospodarskega in socialnega sveta ter okrepitev (rast moči) Sveta za človekove pravice.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom (foto: Stanko Gruden/STA)Popoldne po lokalnem času se je predsednik dr. Danilo Türk srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom. Predsednik se je generalnemu sekretarju OZN zahvalil za udeležbo na ponedeljkovem sprejemu ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, generalni sekretar pa se je slovenskemu predsedniku zahvalil za njegov uvodni govor in sodelovanje v razpravi o globalnem upravljanju.

Sogovornika sta se dotaknila več aktualnih mednarodnih tem. Govorila sta o razmerah na Zahodnem Balkanu, kjer sta se posebej posvetila Bosni in Hercegovini. Spregovorila sta tudi o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, pri čemer sta se strinjala, da je napočil čas za rešitev tega vprašanja, in se zavzela za rešitev, ki bi Palestincem končno omogočila ustanovitev lastne države. Predsednik Türk se je zavzel za čim bolj aktivno vlogo OZN v tem procesu.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je Bana Ki-moona obvestil, da prejema iz Sudana vse več zaskrbljujočih informacij, ki kažejo, da se razmere v nekaterih delih države nevarno zaostrujejo in da prihaja do krutih in nasilnih dogodkov nad civilnim prebivalstvom, še posebej na območju Nubskih gora. Govorila sta tudi o razmerah v Libiji, pri čemer je generalni sekretar OZN dejal, da si je zaradi nasprotujočih informacij težko ustvariti objektivno sliko o dogajanju v tej državi.

Sogovornika sta ocenila tudi delovanje Organizacije združenih narodov ter prizadevanja za njeno reformiranje, predvsem v smeri izboljšanja procesov sprejemanja odločitev. Generalni sekretar OZN je slovenskega predsednika seznanil s svojimi iniciativami na področju varstva okolja ob 20. obletnici Konference Združenih narodov o okolju in razvoju, ki je potekala junija 1992 v Riu de Janeiru. Ban Ki-moon se je ob koncu predsedniku dr. Danilu Türku zahvalil za podporo Slovenije njegovi izvolitvi v drugi mandat na položaju generalnega sekretarja OZN in ob tem izpostavil, da je slovenski predsednik prvi šef države, s katerim se je srečal po svoji vnovični izvolitvi.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Bogdana Groma (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je v nadaljevanju v prostorih stalnega slovenskega predstavništva pri OZN z Redom za zasluge odlikoval slikarja, ilustratorja, grafika in kiparja Bogdana Groma za bogat ustvarjalni opus, s katerim je vseskozi opravljal poslanstvo ambasadorja odličnosti in imenitnosti slovenske kulture. Predsednik je ob podelitvi odlikovanja izpostavil Grumov velik prispevek k povezovanju slovenskega in tržaškega prostora, povezovanju preko Atlantskega oceana ter k povezovanju posvetnega in duhovnega dela človekove eksistence.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v sredo popoldan po lokalnem času srečal tudi s skupino veleposlanikov nekaterih azijskih in afriških držav, s katerimi se je pogovarjal o kandidaturi Republike Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN v obdobju 2012–2013 in o aktualnih mednarodnih vprašanjih.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani