archived page

Predsednik odlikoval Spomenko in Valentina Hribarja

Ljubljana, 22.12.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval dr. Spomenko Hribar in akad. prof. dr. Valentina Hribarja (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je z odlikovanjem Zlati red za zasluge odlikoval dr. Spomenko Hribar za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe ter akad. prof. dr. Valentina Hribarja za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije in prispevek k osamosvajanju ter demokratizaciji slovenske družbe. V svojem nagovoru ob slovesni vročitvi odlikovanj je predsednik republike poudaril, da sta odlikovanca pokazala, da imamo pri nas ljudi, ki znajo govoriti resnico tistim, ki imajo moč. Kot je pojasnil, je to tisto temeljno moralno izhodišče, ki ga mora nek narod imeti, zato da se lahko politično popolnoma konstituira, da je vreden svoje samostojnosti in da je sposoben zgraditi demokratično enotnost. Oba odlikovanca sta po besedah predsednika to počela na svoj način. Ob tem je dodal, da vsak na svojem področju, vsak s svojimi deli spadata med veličastne osebnosti novejše zgodovine slovenskega naroda.

Predsednik dr. Danilo Türk je spomnil na znameniti esej Krivda in greh, ki ga je dr. Spomenka Hribar napisala leta 1983. V njem je objavila svojo resnico o povojnih pobojih, ki je naredila velike učinke v slovenski družbi. To je bil velik dosežek, ki je del dolgotrajnega, še nedokončanega procesa, je poudaril predsednik. Spomnil je tudi na njena zavzemanja za plebiscit in osamosvojitev Slovenije ter na njeno dosledno prizadevanje za demokracijo po tem, ko je bila država že vzpostavljena. Pokazala je, da demokratični proces poglabljanja demokracije in borba za njeno kakovost nikoli nista končana, zato je tudi današnje odlikovanje samo postaja v tem procesu, je dejal predsednik. Poudaril je, da slovenska družba še naprej potrebuje tiste, ki govorijo resnico onim, ki imajo moč, in izrazil pričakovanje, da lahko družba računa na dr. Spomenko Hribar v tem pogledu tudi v prihodnje.

Predsednik je spregovoril tudi o delu profesorja in akademika dr. Valentina Hribarja, ki je s svojo držo, filozofsko globino in doslednostjo prav tako pokazal, kaj pomeni govoriti resnico tistim, ki imajo moč. S svojimi filozofskimi spisi v 70-ih letih je naslovil temeljne probleme človekovega bivanja na izrazito politično relevanten in takrat tudi izrazito politično aktualen način. Predsednik je izpostavil, da je dr. Valentin Hribar v časih enoumja in ideološkega pritiska z vztrajanjem pri svojih stališčih in z zavzemanjem za dialog na podlagi enakopravne obravnave vseh udeležencev naredil veliko dejanje tistega časa. Enako pomembna so tudi njegova kasnejša stališča, s katerimi nam je dr. Valentin Hribar pojasnil, da nacionalna vrednost in prepričljivost ne nastajata iz krvne povezanosti ali iz aktualnih interesov, ampak iz etične drže. Predsednik je spomnil tudi na njegovo prizadevanje za to, da bi se razumevanje svetosti življenja uveljavilo v naši družbi na pravi način, in njegova razmišljanja o ustavni filozofiji za 21. stoletje, ki bi slovenskemu narodu omogočila, da se bo uspešno definiral v veliki svetovni skupnosti narodov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani