archived page

Državniški obisk predsednika v Republiki Islandiji

Álftanes, Reykjavík, 3.5.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk sta pozdravila predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson in soproga Dorrit Moussaieff (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta prispela na državniški obisk v Republiko Islandijo, kjer sta ju pozdravila predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson in soproga Dorrit Moussaieff. Po uradni pozdravni slovesnosti sta si predsednika Islandije in Slovenije izmenjala najvišji državni odlikovanji. Islandski predsednik je predsedniku Türku podelil odlikovanje Vitez velikega križa, Red orla, slovenski predsednik pa je predsednika Grímssona odlikoval z Redom za izredne zasluge. Nato sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk sta pozdravila predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson in soproga Dorrit Moussaieff (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika republike na državniškem obisku na Islandiji spremljajo ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić, ministrica za javno upravo Irma Pavinič Krebs, minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić ter gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 24 predstavnikov slovenskih podjetij.

Predsednik dr. Ólafur Ragnar Grímsson je uvodoma dejal, da Islandija z velikim zadovoljstvom gosti predsednika Türka, ki je kot prvi slovenski predsednik obiskal Islandijo. Dodal je, da ima ta obisk zanj še poseben pomen, saj se spominja borbe za svobodo ter temeljitih sprememb v Sloveniji in drugih delih Evrope pred 20 leti. Islandski predsednik je izpostavil ugledno kariero predsednika Türka na področju človekovih pravic in zaščite manjšin v mednarodnih institucijah. Poudaril je, da Islandci zaradi svoje zgodovine in močne vere v vladavino prava izjemno spoštujejo ljudi, ki so posvetili svojo akademsko in profesionalno kariero tem vprašanjem.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zahvalil za gostoljubje in ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije izrazil hvaležnost za vlogo in podporo Islandije v obdobju, ko si je Slovenija prizadevala za mednarodno priznanje in včlanitev v Združene narode.

Podprl je sedanja prizadevanja Islandije za vključitev v Evropsko unijo ter izrazil pripravljenost Slovenije, da deli svoje izkušnje s pogajanji za članstvo in delovanjem unije. Izrazil je prepričanje, da bo Evropska unija z novo članico Islandijo veliko pridobila v strateškem, gospodarskem in družbenem smislu ter z vidika raznolikosti, ki jo Islandija prinaša.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson sta drug drugemu podelila najvišji državni odlikovanji (foto: Stanko Gruden/STA)Islandski predsednik se je strinjal, da bodo v luči priprav na pogajanja o članstvu v Evropski uniji veliko ljudi v Islandiji zanimale izkušnje predsednika Türka in Republike Slovenije z institucijami Evropske unije. Izrazil je upanje, da bo lahko Islandija v času obiska predsedniku Türku in njegovi gospodarski delegaciji dobro predstavila svoje izkušnje na področju čiste energije, zlasti v geotermalnem energetskem sektorju. Kot je pojasnil, obstaja na tem in na ostalih področjih gospodarskega sodelovanja med državama še zelo veliko neizkoriščenih možnosti.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson (foto: Stanko Gruden/STA)Tudi slovenski predsednik je poudaril pomen boja proti globalnim podnebnim spremembam in čiste energije, kot je geotermalna energija. Dodal je, da ga med obiskom spremlja gospodarska delegacija, ki je zainteresirana za razvoj sodelovanja na tem področju. Izpostavil je tudi bogate izkušnje Islandije pri razvoju javnega sektorja v času gospodarskih sprememb, tako na področju javne uprave kot tudi javnega sektorja v širšem smislu. Islandiji je čestital za uspešno okrevanje po finančni krizi ter poudaril, da lahko njen primer soočanja s finančnimi težavami služi kot pomemben zgled ostalim državam.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Republike Islandije dr. Ólafur Ragnar Grímsson (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Grímsson je dejal, da si izkušnje s finančno krizo niso želeli, vendar je dodal, da so se iz nje naučili veliko lekcij za v prihodnje. Da Islandija okreva veliko hitreje, kot je bilo pričakovano, je po njegovih besedah posledica obsežnih zakonodajnih in političnih reform, reform bančnih in finančnih institucij, devalvacije nacionalne valute ter vzdržljivosti različnih gospodarskih sektorjev, od ribištva, energetike, turizma, informacijskih tehnologij do industrije. Poudaril je, da je bil program Mednarodnega denarnega sklada za pomoč Islandiji zgodba o uspehu, kar je pomembno tudi zato, ker je bila Islandija po dolgem času ena prvih razvitih držav, s katerimi se je sklad ukvarjal.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na državniški obisk v Republiko Islandijo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je poudaril, da so lekcije islandske izkušnje pomembne predvsem za globalno finančno skupnost, pri čemer je bil kritičen do pristopov skupine največjih gospodarstev G-20 in Odbora za finančno stabilnost (Financial Stability Board) k reševanju globalnih monetarnih in finančnih vprašanj. Izpostavil je tudi pomen vzdržljivosti realnega gospodarskega sektorja, ki je za razliko od finančnega sektorja odločilen za razvoj v posamezni državi. Med lekcijami islandskega primera pa je pomembno tudi spoznanje, da se razmere v finančnem svetu lahko zelo hitro in nepričakovano poslabšajo, je še dodal predsednik Türk.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednico Parlamenta Republike Islandije Ásto R. Jóhannesdóttir (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju obiskal Alþingi – Parlament Republike Islandije, kjer se je srečal s predsednico parlamenta Ásto R. Jóhannesdóttir, s katero sta si ogledala potek plenarnega zasedanja islandskega parlamenta. Nato sta se zadržala v pogovoru, v katerem sta obravnavala zlasti zakonske spremembe za reformo islandskega javnega sektorja v smeri racionalizacije in večje učinkovitosti.

Govorila sta tudi o islandskih izkušnjah pri premagovanju finančne krize in izkušnjah Slovenije pri vključevanju v Evropsko unijo. V pogovoru so sodelovali tudi predstavniki vseh političnih skupin v islandskem parlamentu, ki so slovenskemu predsedniku in slovenskim ministricam in ministrom zastavili več vprašanj v zvezi z varovanjem okolja, gospodarstvom in reformo javnega sektorja v Sloveniji.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani