archived page

Predsednik republike sprejel udeležence skupne parlamentarne skupščine med Evropsko unijo ter državami Afrike, Karibov in Pacifika

Ljubljana, 17.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je nocoj v Narodni galeriji priredil sprejem za udeležence skupne parlamentarne skupščine med državami Evropske unije ter državami Afrike, Karibov in Pacifika.

V uvodnem nagovoru udeležencem skupščine je predsednik spregovoril o zgodovini odnosov Evropske unije z drugimi regijami. Poudaril je, da so ti odnosi najprej obsegali vprašanja ekonomskih odnosov, trgovine in investicij, kasneje pa so se razvili tudi v politični dialog. Na tem področju je izpostavil predvsem vprašanja demokracije in človekovih pravic, ki so danes še vedno aktualna, pri tem pa je izpostavil predvsem problematiko imigracij, boj proti vsem oblikam diskriminacije ter zavzemanje za svobodo govora oziroma za zaščito medijev pred vsakršnimi oblikami pritiska.

Kot je poudaril predsednik republike, so ta vprašanja še vedno aktualna tudi v državah Evropske unije. Za njihovo reševanje pa je potrebno doseči razumevanje, da človekove pravice niso samo vprašanje pravnih norm, temveč tudi vprašanje sodelovanja, medsebojnega razumevanja in strpnosti. Svoj govor je zaključil z mislijo, da lahko pomagamo uresničevati človekove pravice tudi s pomočjo politike, ekonomskih odnosov in razvoja ter zaželel udeležencem skupščine, da bi še naprej krepili zavedanje o pomenu tovrstnega sodelovanja med Evropsko unijo ter državami Afrike, Karibov in Pacifika.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani