archived page

Azerbajdžanski predsednik sklenil uradni obisk v Sloveniji

Brdo pri Kranju, Ljubljana, Šempas, 10.6.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta imela delovni zajtrk (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta imela drugi dan uradnega obiska azerbajdžanskega predsednika v Sloveniji delovni zajtrk. V nadaljevanju sta se v Ljubljani udeležila odprtja Slovensko-azerbajdžanskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Zatem sta se odpravila še v Šempas, kjer sta odprla muzej, posvečen azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju – Mihajlu.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila Slovensko-azerbajdžanskega poslovnega foruma (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v nagovoru na poslovnem forumu dejal, da je zadovoljen, ker lahko po dveh letih, ko je bil podoben forum v okviru uradnega obiska v Azerbajdžanu, ugotovimo, da so številne obetavne poslovne pobude začele dajati rezultate. Opazen napredek je viden na področju informacijskih tehnologij, zavarovalništva in priprav projektov hidroelektrarn. Predsednik je še izpostavil, da se je prejšnje leto, kljub trajajoči krizi, blagovna menjava med državama povečala za deset odstotkov. V širšem kontekstu, je dejal predsednik, pa moramo razmišljati strateško in dolgoročno. Slovenija in druge članice Evropske unije morajo še bolje spoznati Azerbajdžan, razviti nove oblike kooperacije in tako dolgoročno postaviti trdne temelje gospodarskega sodelovanja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila Slovensko-azerbajdžanskega poslovnega foruma (foto: Stanko Gruden/STA)Azerbajdžanski predsednik dr. Ilham Alijev je izrazil prepričanje, da bo tudi ta poslovni forum poleg novih idej prinesla praktične rezultate. Alijev je poudaril, da je Azerbajdžan odprt za tuje investicije, kljub energetskemu bogastvu pa resno razvija tudi neenergetske sektorje in utrjuje gospodarstvo usmerjeno v trajnostni razvoj države. Največ potencialov vidi v razvoju kmetijstva, turizma in informacijske tehnologije. Azerbajdžanski predsednik je povabil slovenska podjetja naj aktivno sodelujejo pri projektih razvoja in infrastrukture, ki jih predvideva natančen državni investicijski program.
Predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev je položil venec k spomeniku azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju – Mihajlu (foto: Stanko Gruden/STA)Azerbajdžanski predsednik je v Šempasu najprej položil venec k spomeniku azerbajdžanskemu narodnemu heroju. Nato sta se s slovenskim predsednikom udeležila odkritja spominske plošče na pročelju stavbe, v kateri je spominski muzej Mehdija Husejnzadeja – Mihajla, ki se je med drugo svetovno vojno skupaj s primorskimi partizani boril proti okupaciji Slovenije in je padel 2. novembra 1944 v Vitovljah.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila odprtja spominskega muzeja azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju – Mihajlu (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je otvoritvenem nagovoru poudaril, da se v času, ko obe državi praznujeta dvajseto obletnico osamosvojitve, spominjamo tudi globljih korenin, ki nas povezujejo. Predsednik je dejal, da se je boja proti fašizmu in nacizmu vredno spomniti, saj brez zmage ne bi bilo današnje Evrope, ne bi bilo blaginje, povezanosti in trajnega miru. Predsednik je še dodal, da med državama obstajajo številne povsem praktične povezave, mnoge pa so tudi globlje in vsebujejo pomembno kulturno sporočilo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta se udeležila odprtja spominskega muzeja azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju – Mihajlu (foto: Stanko Gruden/STA)Azerbajdžanski predsednik Alijev se je zahvalil prebivalcem Šempasa in novogoriške občine za ohranjanje spomina na narodnega heroja Mihajla, ki je, kot je dejal Alijev, sin dveh narodov.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani