archived page

Nadaljevanje delovnega obiska predsednika v New Yorku

New York, 20.9.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Turk se je udeležil otvoritvenega zasedanja Visokega plenarnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Turk se je drugi dan delovnega obiska v New Yorku udeležil otvoritvenega zasedanja Visokega plenarnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja in nato sodeloval v razpravi na okrogli mizi na temo "Reševanje izziva revščine, lakote in enakosti spolov" (Addressing the Challenge of Poverty, Hunger and Gender Equality).

Predsednik republike je v svojem nastopu zavrnil kritike, da so razvojni cilji tisočletja premalo premišljeni. Poudaril je, da predstavljajo dober koncept razvoja in da je napredek pri njihovem uresničevanju viden. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je nedavno poročala, da je na globalni ravni zaradi podhranjenosti ogroženih okoli 100 milijonov ljudi manj, kar je veliko število ljudi. Mednarodna skupnost torej dobro razume razvojne potrebe, po predsednikovem mnenju pa je vprašanje, ali razpolaga z ustreznimi mehanizmi in orodji, ki bi zagotovili hiter in učinkovit napredek.

Predsednik republike dr. Danilo Turk se je udeležil otvoritvenega zasedanja Visokega plenarnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je ob tem opozoril tudi na raziskave Svetovne banke, ki so pokazale, da države, ki vlagajo v socialni in ekonomski status žensk, dosegajo nižje stopnje revščine. Zato bi si morali za dosego tega cilja prizadevati energično in z ustreznimi mehanizmi. Eden od takšnih mehanizmov je razvojna pomoč. Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel za to, da države v času recesije razvojne pomoči ne bi zmanjševale. Slovenija je glede tega dober primer, saj spada med države, ki ostajajo zanesljive donatorice razvojne pomoči. Za razvojno pomoč namenja 0,15 odstotka bruto domačega proizvoda, do leta 2015 pa je predvideno povečanje tega deleža na 0,33 odstotka.

Predsednik je opozoril tudi na pomen davčnih ukrepov pri zmanjševanju revščine. Po njegovih besedah izkušnje pri uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja kažejo, da je povečevanje razlik v bogastvu dejavnik, ki močno otežuje odpravljanje revščine. Predsednik se je zavzel, da bi na temelju študij Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju (UNCTAD), Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in drugih pripravili priporočila državam, kako naj uravnavajo davčno politiko v smeri večje pravičnosti in preprečevanja poglabljanja revščine.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim direktorjem Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) dr. Jacquesom Dioufom (foto: Stanko Gruden/STA)Popoldne po lokalnem času je imel predsednik republike dr. Danilo Türk dve dvostranski srečanji. Z generalnim direktorjem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) dr. Jacquesom Dioufom se je pogovarjal o razvojnih ciljih tisočletja, povezanih s kmetijstvom in prehrano. Sogovornika sta se strinjala, da so poleg denarnih vlaganj v kmetijstvo potrebne tudi nove, izvirne ideje, ki morajo prevetriti dosedanjo kmetijsko politiko in najti rešitve za težave, ki jih povzročajo klimatske spremembe. Generalni direktor FAO je ob tem posebej opozoril na problematiko izginjanja deževnih pragozdov.

Predsednik republike se je srečal tudi z emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem. Državnika sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in da so se v letošnjem letu še posebej dobro razvijali. Ob tem sta se spomnila nedavnega uspešnega obiska katarskega emirja v Sloveniji, ki je še utrdil zelo dobro sodelovanje med državama na različnih področjih. Slovenski predsednik in katarski emir sta se strinjala, da je potrebno spremljati in spodbujati uresničevanje skupnih projektov, za katere sta se državi dogovorili med njunimi srečanji v zadnjem letu.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z Njegovo visokostjo emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem (foto: Stanko Gruden/STA)Posebej sta omenila sodelovanje pri humanitarnem projektu rehabilitacije invalidnih otrok iz Gaze. Po zelo uspešnem začetku v Sloveniji projekt že prehaja v drugo fazo, ki obsega izgradnjo ustrezne infrastrukture in urjenje lokalnih zdravstvenih delavcev za samostojno izvajanje zdravljenja in rehabilitacije otrok neposredno v Gazi. Slovenija in Katar bosta pri tem projektu združila vse razpoložljive potenciale, da bi v Gazi čimprej zaživel sodoben rehabilitacijski zdravstveni center. Sogovornika sta poudarila, da se mora vzporedno s humanitarnimi projekti razvijati tudi gospodarsko sodelovanje med državama.

V večernih urah po lokalnem času se je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk udeležil sprejema, ki ga je za vodje delegacij na Visokem plenarnem zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja priredila kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel. Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta bila tudi gosta srečanja ob dogodku na visokem nivoju za podporo razvojnim ciljem tisočletja "Biodiverziteta, ekosistemi in podnebne spremembe" s podelitvijo nagrade Equator.

V torek, 21. septembra 2010, se bo predsednik republike dr. Danilo Türk udeležil sprejema, ki ga v čast predsednikom držav v okviru pobude "Clinton Global Initiative" prireja nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Bill Clinton. Predsednik bo kot govornik nastopil tudi na Visokem plenarnem zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja ter sopredsedoval okrogli mizi visokega plenarnega zasedanja na temo "Nova vprašanja razvoja in pristopi k reševanju problemov" (Addressing Emerging Issues and Evolving Approaches).
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani