archived page

Predsednik na 23. letnem zasedanju Akademskega sveta OZN

Dunaj, 3.6.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Avstrije dr. Heinzem Fischerjem (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 23. letnega zasedanja Akademskega sveta Organizacije združenih narodov (ACUNS - Academic Council on the United Nations System). Predsednik se je s tem odzval vabilu akademskega sveta, da v posebnem govoru z naslovom "Novi izzivi varnosti" spregovori o svetovni varnostni situaciji, o glavnih izzivih in o nekaterih institucionalnih rešitvah, ki zadevajo nadaljnji razvoj Organizacije združenih narodov.

Predsednik Türk je imel sinoči zasebno večerjo s predsednikom Republike Avstrije dr. Heinzem Fischerjem, s katerim sta razpravljala o različnih evropskih vprašanjih, ki se tičejo današnjega trenutka.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije komentiral tudi dvostranske odnose med Avstrijo in Slovenijo v luči odprtih manjšinskih problemov. Poudaril je, da ob 55. obletnici Avstrijske državne pogodbe ne moremo biti zadovoljni s stanjem izpolnjevanja te pogodbe. To je po njegovih besedah tudi ključno vprašanje dvostranskih odnosov v tem trenutku. Dodal je, da moramo narediti napredek ter premakniti stvari v pogledu dvojezičnih topografskih napisov in drugih zadev, ki se tičejo manjšine.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 23. letnega zasedanja ACUNS-a (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je komentiral tudi potek referendumske kampanje v Sloveniji. Poudaril je, da računa na razum, zdravo pamet, pravno državo in glasovanje za. Dodal je, da je tudi sam za arbitražni sporazum, kar tudi javno pove, kadar ga vprašajo. Predsednik je menil, da je prav, da državljanke in državljani vedo, kaj predsednik republike misli. To je namreč ena od situacij, kjer je treba biti jasen, saj gre za jasno vprašanje, ki terja jasen odgovor.

Predsednik Türk je arbitražni sporazum označil po zdravi pameti kot dragoceno priložnost, kakršna se ne pojavlja pogosto. Kot je pojasnil, sporazum omogoča rešitev problema na način, ki bo popolnoma ustrezal slovenskim interesom in ki bo zagotovil mejo na črti 25. junija 1991 ter stik z odprtim morjem. Predsednik je dejal, da imamo odgovornost, da te priložnosti ne zamudimo in da izkoristimo pravne mehanizme. Spomnil je na podobno situacijo iz časa Badinterjeve arbitraže leta 1991, ko je bilo tudi veliko ljudi, ki so se bali, da razsodba arbitraže ne bo ustrezala slovenskim interesom.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 23. letnega zasedanja ACUNS-a (foto: Tina Kosec/STA)"Ta strah se je izkazal za neutemeljenega. Takrat smo imeli močne argumente in smo od arbitraže dobili vse, kar je bilo mogoče, in danes imamo močne argumente in lahko od te arbitraže dobimo vse, kar je treba in kar je mogoče," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Izpostavil je tudi stališče nekdanjega predsednika Medržavnega sodišča v Haagu Stephena Schwebela, enega od desetih najboljših svetovnih mednarodnih pravnikov, ki je popolnoma jasen v tem pogledu in ocenjuje, da je arbitražni sporazum za Slovenijo ugoden in ji med drugim tudi zagotavlja stik njenih teritorialnih voda z odprtim morjem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani