archived page

Sprejem Zelenega Jurija iz Bele Krajine

Ljubljana, 24.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine. Člani folklornih skupin KUD Oton Župančič Vinica in Duga Resa so predsedniku zapeli in zaplesali ter mu v skladu s starodavnim slovenskim običajem predali zeleno brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do naslednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno".

Predsednik republike se jim je zahvalil za obisk in čudovito prireditev ter povedal: "Lepo je, da pripeljete Zelenega Jurija iz Bele krajine k nam v Ljubljano. In kot vidite ste napravili tudi prav lep dan tukaj v Ljubljani. To simboliko in ta meteorološki uspeh, ki ste ga že dosegli, seveda zelo cenimo. Všeč mi je tudi, da ste bili nedavno v Zagrebu in tudi na ta način prispevate k utrjevanju prijateljstva med dvema prijateljskima narodoma in državama. Govorili ste o moči, bogastvu in o prijateljstvu. V Sloveniji nismo čisto brez moči, nismo čisto brez bogastva, ampak od vsega najbolj cenimo prijateljstvo. Ne gre nam toliko za moč, ne gre nam toliko za bogastvo, gre nam za to, da uspevamo v prijateljstvu, v prijateljstvu s sosedi in vsemi drugimi narodi po svetu.

Klikni za povečavoKot predsednik republike imam veliko priložnosti, da to prijateljstvo spoznavam v stikih z drugimi predstavniki držav, drugimi predsedniki, tako tistimi blizu kot onimi bolj daleč. In ob vsaki priliki se mi prav to vaše sporočilo o temeljni pomembnosti prijateljstva znova potrjuje kot najpomembnejša vrednota, ki jo moramo gojiti med ljudmi. To vrednoto bomo gojili še naprej. Veselim se, da bom imel priliko v naslednjih letih ob tej tradiciji, vsako leto ko se začne pomlad, znova razmišljati o temeljnem pomenu prijateljstva in o tem, kako globoko ljudje to temeljno spoznanje čutijo. Prijateljstvo zahteva tudi, da ga gojimo, da zanj delamo, da zanj kaj naredimo in da gojimo v tem prijateljstvu medsebojno spoštovanje. Kajti samo spoštovanje zagotavlja trdno, čvrsto in resnično močno ter iskreno prijateljstvo. Tega se moramo zavedati tako v naših medčloveških vsakdanjih odnosih, kot tudi v odnosih med državami. Vaše današnje nastope, besede in pesmi jemljem kot izraz tega spoznanja o spoštovanju, ki je bistvena prvina našega prijateljstva. To prijateljstvo je čvrsto, preneslo bo vse preizkušnje in bo trajalo. Hvala, da ste prišli in dobrodošli ponovno prihodnje leto".
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani