archived page

Predsednik republike sodeloval kot govornik na konferenci o kolektivnosti

Brdo pri Kranju, 12.9.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil konference EDGE v organizaciji Združenja mladih poslovnežev YES. Predsednik republike je na konferenci, ki letos poteka na temo kolektivnosti, sodeloval kot eden od govornikov. V svojem prispevku je kolektivnost osvetlil s treh vidikov.

Kot prvi vidik je navedel človekove pravice, ki so temeljnega pomena v vseh ustavnih ureditvah in so povsod povezane s kolektivno družbeno stvarnostjo. Polna realizacija človekovih pravic je namreč možna samo v primeru, če obstaja ustrezen družbeni in mednarodni red in če so pravice združene z odgovornostjo. Predsednik je pojasnil, da je prav odgovornost tista vez, ki povezuje individualno pravico s kolektivom.

Drugo vprašanje, ki ga je v zvezi s kolektivnostjo izpostavil predsednik, je vprašanje nacionalnega interesa, kjer pogosto prihaja do tega, da se nek individualni interes poskuša predstaviti kot skupni interes. Predsednik republike je ob tem poudaril, da je potrebno z razpravo o nacionalnem interesu določiti ustrezen postopek, ki bo omogočil artikulacijo resničnega nacionalnega interesa.

Tretji vidik, o katerem je spregovoril predsednik, je Organizacija združenih narodov, ki po eni strani temelji na načelu suverenosti držav, po drugi strani pa na kolektivni varnosti. Ideja kolektivne varnosti v svojem bistvu vsebuje zamisel, da lahko vsi drugi nastopijo proti kršiteljem pravil, ki definirajo kolektivno varnost. Pri tem pa je predsednik opozoril, da je usklajevanje med individualnim interesom suverene države in kolektivno varnostjo izjemno naporno, saj kolektivni interes ni zlahka določljiv. Vendar pa človeštvo še ni iznašlo boljšega sistema, kot je sedanji sistem kolektivne varnosti v okviru OZN. Ta sistem moramo izpopolnjevati in krepiti, je zaključil predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani