archived page

Predsednik na slovesnosti ob 65. obletnici zmage v II. svetovni vojni

Moskva, 9.5.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 65. obletnici zmage v II. svetovni vojni (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je v Moskvi udeležil slovesnosti ob 65. obletnici zmage v II. svetovni vojni. Dopoldan je skupaj z več kot 20 voditelji držav spremljal vojaško parado na Rdečem trgu, na kateri so sodelovali vojaki Rusije, Poljske, Velike Britanije, Francije in ZDA. Zatem je predsednik Türk položil venec na grob neznanega junaka v Aleksandrovem parku pred Kremljem. V nadaljevanju se je predsednik udeležil slavnostnega sprejema v počastitev 65. obletnice zmage v II. svetovni vojni, ki ga je v Velikem kremeljskem dvorcu priredil predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedjev. Ob tej priložnosti je imel predsednik Türk krajše pogovore s predsednikom Medvedjevim in drugimi navzočimi državniki.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 65. obletnici zmage v II. svetovni vojni (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije ocenil, da se je na vojaški paradi v Moskvi izrazilo, da je dan zmage v II. svetovni vojni skupni vseevropski praznik. Poudaril je, da bi bilo zelo narobe, če bi današnji dogodek ali praznik razumeli v kategorijah iz časov hladne vojne. Dodal je, da je hladna vojna že zdavnaj za nami, zato je zdaj treba iskati nove odnose. O tem se je predsednik Türk pogovarjal tudi s predstavniki ruske države, predsednikom Medvedjevom, premierjem Putinom in zunanjim ministrom Lavrovom.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevim (foto: Tina Kosec/STA)Sogovorniki so v pogovorih izrazili zadovoljstvo nad dvostranskimi odnosi med Slovenijo in Rusijo, vendar so se hkrati strinjali, da je treba tem odnosom dodati nove vsebine. Predsednik Türk je ocenil, da bi morala Slovenija v odnose z Rusijo vnašati čim več tehnoloških vsebin na področjih, kot so informacijske tehnologije ali farmacija, ter se usposobiti za razprave o energetskih vprašanjih. Veliko možnosti obstaja tudi na področju razvoja novih načinov kulturnega sodelovanja in sodelovanja pri nekaterih mednarodnih vprašanjih, kot je razprava o novi evropski varnostni arhitekturi.

Kot konkretno možnost za poglobitev sodelovanja med Rusijo in Evropsko unijo je omenil možnost uvedbe brezviznega režima po vzoru sodelovanja EU z državami na območju nekdanje Jugoslavije. Predsednik je pozitivno ocenil dogovor med ZDA in Rusijo o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve ter dodal, da je to dobra priložnost za novo fazo, ki bo razširila razpravo tudi na konvencionalna orožja in nove varnostne ureditve. V to razpravo bi se po njegovem mnenju morala vključiti tudi Evropska unija.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani