archived page

Predsednik nastopil kot govornik na Generalni skupščini OZN

New York, 21.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je nastopil kot govornik na splošni razpravi 66. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (foto: UN Photo/Devra Berkowitz)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je tretji dan delovnega obiska v New Yorku v jutranjih urah po lokalnem času udeležil odprtja splošne razprave 66. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, popoldne pa je v razpravi nastopil kot govornik. Spregovoril je o aktualnih mednarodnih vprašanjih, globalnih izzivih ter o slovenski kandidaturi za članstvo v Varnostnem svetu OZN.

Predsednik je podprl napore Evropske unije, ki si z mediacijo prizadeva poiskati pot za mirno razrešitev izraelsko-palestinskega spora. Ta mediacija ima dva cilja - oživitev mirovnega procesa, z namenom sklenitve mirovnega sporazuma, ki bi vključeval rešitev miroljubnega sobivanja dveh držav, ter določitev ustreznega statusa Palestine znotraj OZN. Predsednik je dodal, da sta oba cilja medsebojno povezana in da slednji podpira prvega.

Predsednik je zaželel dobrodošlico Republiki Južni Sudan kot najnovejši članici Združenih narodov. Pozdravil je tudi odločitev Generalne skupščine OZN, da libijskemu Prehodnemu nacionalnemu svetu dodeli vlogo predstavnika Libije. Ob tem je poudaril pomen pomoči Združenih narodov ter regionalnih organizacij, zlasti Afriške unije in Arabske lige, prebivalcem Libije pri vzpostavljanju legitimnih, demokratičnih in učinkovitih institucij ter pri gospodarskem, družbenem in političnem razvoju Libije.

Med globalnimi izzivi je predsednik izpostavil nujnost oblikovanja učinkovitega sistema ukrepov za ublažitev učinkov podnebnih sprememb in za zagotovitev nujnih prilagoditev nanje. Izrazil je upanje, da bo letošnje predvideno srečanje Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v Durbanu prispevalo k oblikovanju končnega sporazuma. Opozoril je, da bi morali posebno pozornost nameniti malim otoškim državam v razvoju, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo.

Predsednik je omenil tudi Konferenco ZN o trajnostnem razvoju (Rio+20), predvideno za prihodnje leto, ki bo po njegovem mnenju dobra priložnost za potrditev že sprejetih zavez in za okrepitev koncepta razvoja, ki poleg gospodarske rasti vključuje družbeni razvoj in zaščito okolja. Poudaril je, da bi morali nadaljevati z napori za uresničitev razvojnih ciljev tisočletja, pri tem pa nameniti posebno pozornost tistim afriškim državam, ki so najbolj potrebne pomoči, ter izboljšanju učinkovitosti razvojne pomoči.

Predsednik se je navezal na povezavo med razvojem in človekovimi pravicami, kjer je posebej izpostavil enakopravnost žensk kot pomemben dejavnik pri vzpodbujanju miru, varnosti in razvoja. Predstavil je tudi prizadevanja Slovenije na področju pravic otrok in izobraževanja za človekove pravice. Ob tem je pozval vse države članice OZN k sprejetju Deklaracije o izobraževanju in vzgoji za človekove pravice.

V zaključku svojega govora je predsednik Türk spregovoril tudi o kandidaturi Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN. Poudaril je, da Slovenija ostaja močno privržena Združenim narodom, kjer že dvajset let aktivno deluje. Izrazil je upanje, da bo kandidatura dobila čim širšo podporo, ter zagotovil, da se bo Slovenija v primeru izvolitve zavedala odgovornosti Varnostnega sveta do vseh članic OZN in da bo delovala nepristransko.

Predsednik se je v sredo udeležil tudi kosila, ki ga je za vodje delegacij 66. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov priredil generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon, ter sprejema, ki ga sta ga za vodje delegacij priredila predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama in soproga Michelle Obama.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani