archived page

Predsednik republike nagovoril slovenske vojake ob vrnitvi z misije KFOR

Ljubljana, 5.9.2009  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti ob prihodu 19. kontigenta Slovenske vojske iz Natove misije KFOR na Kosovu
Ljubljana, 5. september 2009


Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob prihodu 19. kontigenta Slovenske vojske z Natove misije KFOR na Kosovu (FA BOBO)Drage udeleženke in udeleženci 19. kontingenta Slovenske vojske v operaciji KFOR,
pripadnice in pripadniki Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo Republike Slovenije,
svojci, prijatelji,
hvala vam in čestitam vam za odlično opravljeno misijo.

Spoštovani dragi gostje,
spoštovana ministrica za obrambo in načelnik Generalštaba Slovenske vojske,

V minulih šestih mesecih je bila enota, ki stoji danes pred nami, ena od enot Slovenske vojske, ki uveljavljajo aktivno vlogo Slovenije v krepitvi mednarodnega miru. Vi, vojaki, vojakinje, častniki in častnice Slovenske vojske, opravljate pomembno misijo in veliko prispevate k miru, varnosti in stabilnosti, posebej v našem prispevku na Kosovu. Prispevali ste k temu, da se lahko operacija KFOR postopoma zaključuje in da se je operacija EULEX, ki je največja civilna operacija Evropske unije doslej, lahko začela ustrezno uveljavljati.

Vaš ugled je nesporen. Tudi na vašem poslovilnem sprejemu na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Prištini je bil izpostavljen vaš prispevek in vaš visok ugled, ki ste ga uživali med lokalnim prebivalstvom. O tem ugledu se sliši marsikje. Pred dnevi sem bil Ženevi in sem imel tudi tam priložnost slišati o tem. Še posebej je bila izpostavljena vaša vloga v predelih, kjer živijo pripadniki srbske manjšine.

Ob tej priložnosti bi želel omeniti tudi začetek delovanja 20. kontingenta Slovenske vojske, ki v bojni skupini SOKOL III in skupaj v sodelovanju s pripadniki madžarske in italijanske vojske nadaljuje naše skupno poslanstvo. To se mi zdi posebno pomembno, ker je poveljnik bojne skupine častnik Slovenske vojske in ker v 20. kontingentu prvič sodelujejo tudi pripadniki pogodbene rezerve Slovenske vojske. Z njihovo udeležbo smo dali ustrezen pomen rezervni strukturi pripadnikov Slovenske vojske in tudi zaradi tega sem prepričan, da bo 20. kontingent Slovenske vojske enako uspešen, kot ste bili uspešni vi, in da bodo imeli možnost sodelovati in podpirati tudi humanitarne projekte na področju občin Istok in Klina, pa tudi mogoče kje drugje na področjih svoje odgovornosti.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob prihodu 19. kontigenta Slovenske vojske z Natove misije KFOR na Kosovu (FA BOBO)Danes je dobra priložnost, da spregovorimo o sodelovanju Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. V mislih imamo ne samo Slovensko vojsko in policijo, kajti njihova prisotnost je že leta vidna na številnih kriznih žariščih, ampak tudi vse tiste, od katerih pričakujemo sodelovanje v prihodnje. Če želimo uveljaviti celovit pristop Slovenije k uresničitvi njihovega poslanstva mednarodnemu miru in varnosti, potem pričakujemo bolj aktivno vlogo nevladnih organizacij, gospodarskih subjektov, ostalih nevladnih akterjev in drugih v izvajanju mednarodnih operacij in misij. Te postajajo čedalje bolj kompleksne in prav je, da je tudi naše sodelovanje v njih takšno. Tak celovit pristop bo omogočil manjšo geografsko razpršenost enot Slovenske vojske in čim večjo specializacijo. To mora biti naš cilj in ne samo stremljenje po doseganju čim večjega odstotka udeležencev v misijah.

Pričakujem, da bo obljubljena in sedaj tudi že težko pričakovana "Strategija sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah" končno zagledala luč sveta in ponudila ustrezne rešitve. Kajti sedaj je čas, da dokončamo analize o prihodnosti mirovnih operacij in o prihodnosti vloge Slovenije v njih, da se najbolj odgovorni ljudje v tej državi o tem temeljito pogovorimo in povemo, kako naprej z našim sodelovanjem. Ne gre za odločitev sodelovati ali ne-sodelovati, gre za odločitve kje, v kakšnem obsegu, s kakšnimi silami in sredstvi bi najbolje uresničevali slovenske nacionalne interese in najbolj učinkovito prispevali k mednarodnim mirovnim prizadevanjem. In predvsem, kako bi krog sodelujočih širili in kako bi dosegli, da bi bil ta krog čimbolj raznovrsten. Svet, kakršen je danes, ne more biti varen in ne more krepiti miru brez tovrstnega angažiranja oboroženih sil, policije in, posebej poudarjam, civilnih funkcionarjev in strokovnjakov. Ob tem pa se moramo zavedati, da smo suverena država in da nam nihče ne more narekovati, kako naj ravnamo. Prepričan sem, da se zavedamo svoje odgovornosti, tudi do mednarodne skupnosti - to smo že dokazali in to dokazujemo tudi danes. Naša odgovornost pa pravi, da skrbno presojamo naše potenciale in naš prispevek k mednarodnim prizadevanjem in da tudi ta prizadevanja speljemo samostojno, kompetentno, kritično in vsakokrat bolje.

V teh dneh se svet spominja dogodkov izpred 70-ih let, ko se je začela največja morija v zgodovini človeštva. Spomin na začetek II. svetovne vojne in na samo vojno je tudi priložnost, da opozorimo, da si je za mir in svobodo treba vselej prizadevati. Mir ne nastane nikoli sam od sebe, mir je posledica človeških prizadevanj. Ukrepanje proti novim oblikam groženj in njihovo onemogočanje so prav mirovne operacije, v katerih ima Slovenija aktivno vlogo, in upam, da bo ta vloga aktivna tudi poslej, da bo raznovrstna in dobro premišljena.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob prihodu 19. kontigenta Slovenske vojske z Natove misije KFOR na Kosovu (FA BOBO)Ob vseh naših nalogah v mednarodnih operacijah in misijah pa moramo vselej vedeti, da je temeljno poslanstvo naših obrambnih sil nacionalna obramba. V letošnjem letu smo veliko govorili o polnoletnosti naših obrambnih sil in o zahtevnih procesih, skozi katere so se naše obrambne sile doslej prebijale. Nedvomno so bili doseženi pomembni uspehi, seveda pa imamo tudi pomanjkljivosti. V svojih dosedanjih nastopih in številnih osebnih pogovorih z najbolj odgovornimi v obrambnem sistemu sem večkrat opozarjal na probleme, ki jih moramo reševati. Nakupi opreme morajo biti racionalni in napake iz preteklosti morajo biti sanirane. Uspešnost pri teh nalogah je v tem trenutku eno najpomembnejših meril naše zrelosti, zrelosti našega obrambnega sistema in njegove učinkovitosti in potemtakem tudi podlaga za vse druge dejavnosti vnaprej.

Veliko sem pričakoval od izdelanega Strateškega pregleda obrambnega resorja, kjer smo, kljub kritičnim zaključkom, ugotovili, da vsa področja v obrambnem resorju uspešno opravljajo svoje poslanstvo. Ugotovljeni izzivi na področju obsega in strukture obrambnih sil in virov so tisti, kjer pričakujem hitrejše ukrepanje. Poseben problem, in to moram danes posebej opozoriti, pa so razmere, ki jih je ustvarila današnja recesija. V minulih mesecih je prišlo do zmanjšanja finančnih virov za potrebe delovanja obrambnega resorja. Povedal sem, da bo to prav gotovo vplivalo na načrtovane programe obrambnega resorja in to ne samo na programe obrambnih sil. Zato so moja pričakovanja, pričakovanja, ki jih imam kot vrhovni poveljnik, danes velika. Potrebni so resni ukrepi, da bomo presegli trenutno stanje in ti ukrepi morajo zajeti celoten obrambni resor, vključno z njegovim civilnim delom, tako v organizacijskem kot tudi funkcionalnem smislu. Še enkrat bi ponovil misel, ki sem jo izrekel že večkrat ob podobnih priložnostih - danes smo v razmerah, ko je potrebno z manj dodeljenimi sredstvi narediti enako ali več, kot smo bili navajeni doslej.

Prepričan sem, da slovenska javnost razume trenutne težave na področju zagotavljanja finančnih sredstev, pričakuje pa ustrezno oblikovanje prioritet za naprej. Zato sem tudi sam govoril o nujnosti racionalizacije na področju obrambne administracije, o nujnosti specializiranosti in koncentracije sil v operacijah kriznega odzivanja, o ponovni proučitvi projektov opremljanja in modernizacije ter o njihovi časovni umestitvi v srednjeročne in dolgoročne programe.

Ob tem pa je nujno treba opozoriti na odpravo vseh pomanjkljivosti v procesu javnega naročanja, kajti preveč primerov negospodarnega ravnanja je bilo ugotovljenih ravno na področju opremljanja z vojaško opremo. To meče slabo luč na celotne obrambne sile, česar si v prihodnosti ne smemo dovoliti. Postopki morajo biti transparentni, ne smejo vzbujati najmanjšega dvoma o kakršnikoli nepravilnosti in predvsem - napake, ki so bile storjene, morajo biti odpravljene.

Seveda pa ponovno poudarjam, enako kot sem opozoril tudi v pismu predsedniku Vlade Republike Slovenije, da je zniževanje obrambnega proračuna mogoče razumeti, vendar z njim ne sme biti ogrožena obrambna sposobnost države, varnost pripadnic in pripadnikov obrambnih sil ter pripravljenost sistema za zaščito in reševanje v primerih ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah širših razsežnosti.

V tem trenutku, ko vsa ta vprašanja povezujemo v celoto, vidimo, da imamo pred sabo eno samo resnično veliko vprašanje - kaj hočemo v prihodnosti? Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil vidim pred sabo za prihodnost majhno, vendar skladno razvito, visoko usposobljeno, premično in pravilno opremljeno vojsko, ki mora imeti v svoji sestavi take zmogljivosti, ki bodo omogočale dopolnjevanje poklicne in pogodbene sestave in ki bodo omogočale imeti tudi strateško rezervo. Civilni del obrambnega resorja mora biti takim obrambnim silam v podporo in ne sme biti preobremenjen z nalogami in pričakovanji, ki tja več ne sodijo.

Drage pripadnice in pripadniki obrambnih sil,

danes slavimo in čestitamo izvrstno opravljeni misiji na Kosovu. Hkrati pa tudi razmišljamo o težavah, o problemih, ki jih moramo rešiti, in o zaupanju vase, kajti vemo, da jih bomo rešili in da bomo v prihodnje ravno tako in še bolj uspešni kot doslej.

Prav pa je, da danes posebej spomnimo, da imajo vsi pripadniki in pripadnice obrambnih sil tudi družinske člane, ki dajejo svoj prispevek naši obrambni sposobnosti. Zato mi dovolite, da se ob koncu posebej zahvalim družinskim članom pripadnikov enot kriznega odzivanja, tako tistim, ki ste danes tu, kot vsem drugim. Vaš prispevek je cenjen in vaša odrekanja so razumljena. Skupaj z vami smo tudi vsi drugi srečni ob vrnitvi našega uspešnega kontingenta z misije na Kosovu.

Hvala vam in veliko sreče vsem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani