archived page

Predsednik na srečanju voditeljev držav Jugovzhodne Evrope

Carigrad, 23.6.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), na katerem so voditelji držav Jugovzhodne Evrope potrdili članstvo Republike Slovenije v SEECP. Slovenija je s tem postala 12. članica regionalnega foruma, ki si prizadeva predvsem za krepitev stabilnih varnostnih in političnih razmer v regiji, za krepitev ekonomskih odnosov ter za sodelovanje na področju človeških virov, demokracije, pravosodja in notranjih zadev.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v nagovoru predsednikom držav in vlad članic SEECP zahvalil za sprejem v članstvo ter izrazil optimistična pričakovanja glede sodelovanja med državami Jugovzhodne Evrope. Izpostavil je, da je Jugovzhodna Evropa dinamična in obetajoča regija, ki je pomembna za vso Evropo. Opozoril je, da je treba preseči predsodke znotraj te regije in predvsem prepoznati priložnosti, ki jih ta mlada in dinamična regija ponuja. Vojni konflikti, ki so del nedavne zgodovine, so pustili brazgotine, vendar je to zdaj že za nami. Po predsednikovih besedah pa danes na tem območju prevladuje mir in optimizem.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk je poudaril, da je potrebno za države v tej regiji določiti jasen cilj, ki ga predstavlja članstvo v evro-atlantskih integracijah, ob tem pa je dodal, da mora Evropska unija premagati t.i. širitveno utrujenost. Včlanitev v Evropsko unijo in zavezništvo Nato lahko države v tej regiji najhitreje dosežejo tako, da najprej presežejo lastne ovire, hkrati pa čimbolj okrepijo medsebojno sodelovanje in sodelovanje z mednarodno skupnostjo. Omenil je tudi pozitiven vpliv liberalizacije viznih režimov Evropske unije z državami v Jugovzhodni Evropi ter poudaril pomen prostega pretoka ljudi za razvoj regije. Predsednik se je ob tem zavzel tudi za bolj liberalen vizni režim EU z Rusijo.

Med konkretnimi nalogami, ki so pred državami v regiji, je predsednik dr. Danilo Türk izpostavil razvoj cest in infrastrukture ter sodelovanje na področjih energetike in boja proti organiziranemu kriminalu. Med kratkoročnimi prioritetami mednarodne skupnosti v tem času pa je naštel pomoč Bosni in Hercegovini na poti k članstvu v zavezništvu Nato, pomoč Makedoniji in Grčiji pri reševanju spora glede imena Makedonije, ki bi pripeljalo do rešitve v interesu obeh držav, pomoč Moldaviji, opozoril pa je tudi, da Kosovo ne sme postati črna luknja v regiji in v Evropi. Predsednik je poudaril, da sta za dobre odnose v regiji ključna medsebojno spoštovanje in sodelovanje držav v regiji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom (foto: Tina Kosec/STA)Ob robu srečanja voditeljev držav Jugovzhodne Evrope se je predsednik dr. Danilo Türk srečal s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom, ki je pozdravil vključitev Slovenije v SEECP in izrazil pričakovanje o dejavnem sodelovanju. Predsednik Gül je dvostransko sodelovanje med državama označil kot zelo dobro in še posebej izpostavil gospodarsko menjavo med državama, ki narašča. Turški predsednik je dejal, da je impresioniran nad razvojem Slovenije in da se veseli skorajšnjega obiska v Republiki Sloveniji, predsedniku Türku pa je tudi čestital ob prihajajočem dnevu državnosti.

Tudi predsednik Türk je v pogovoru izpostavil zelo dobre dvostranske odnose med državama in izrazil veselje ob bližnjem obisku predsednika Güla z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Predsednik Türk je posebej poudaril pomen nedavne vizne liberalizacije v odnosu do držav Jugovzhodne Evrope in prostega pretoka ljudi, ki je ena temeljnih človekovih pravic, hkrati pa tudi dobra osnova za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Med temami, ki zanimajo Slovenijo, je predsednik Türk omenil tudi partnerstvo Turčije in Evropske unije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani