archived page

Predsednik o sporočilih življenja in dosežkov Leona Štuklja

Žužemberk, 12.11.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 110. obletnici rojstva Leona Štuklja (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je danes v Žužemberku udeležil slovesnosti ob 110. obletnici rojstva Leona Štuklja. V pozdravnem nagovoru je spregovoril o svojih spominih na Leona Štuklja in o prvinah iz njegovega dela in življenja, ki nas navdihujejo in nam dajejo energijo za uspeh v prihodnosti.

Predsednik republike je Leona Štuklja opisal kot velikega človeka, ki je imel zanimivo, vendar tudi težko življenje, in ki je dosegel uspehe svetovnega pomena. "To je bil velik človek, velik Slovenec. Ponesel je ime Slovenije v svet," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je dodal: "Vsakdo, ki je videl prizore z olimpijskih iger v Atlanti leta 1996, ko je Leon Štukelj osvojil olimpijski stadion in milijone gledalcev pred televizijskimi sprejemniki s svojo pojavo in svojim nastopom, bo razumel, kako veliko je s tistim dejanjem naredil za Slovenijo."

Predsednik dr. Danilo Türk se je leta 1997 v New Yorku kot veleposlanik pri OZN udeležil srečanja Leona Štuklja s takratnim generalnim sekretarjem OZN Kofijem AnanomPredsednik se je spomnil tudi dogodka leta 1997 v New Yorku, ko je bil sam veleposlanik pri Organizaciji združenih narodov in ko se je Leon Štukelj srečal s takratnim generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Kofijem Ananom. Takrat ga je generalni sekretar vprašal, v čem je skrivnost njegovega uspeha in vitalnosti pri njegovi visoki starosti. Leon Štukelj je v odgovoru poudaril pomen zmernosti – zmernosti v vsem, kar počnete, zmernosti v vsem, s čimer se ukvarjate. Da lahko z zmernostjo dosežete najboljšo koncentracijo svojih sposobnosti ter svoje talente uporabite na najboljši možen način, je po predsednikovih besedah pokazal Leon Štukelj s svojim življenjem in svojimi dosežki.

Iz življenja Leona Štuklja pa se lahko naučimo še nekaj, je dejal predsednik republike. Kot je pojasnil, je pot do uspeha tudi to, da se trudimo biti zelo dobri v nečem, s čimer se ukvarja ves svet. Biti odličen v svetovnem merilu je namreč velik dosežek, ki nujno povzroči, da imamo tisto spoštovanje, kakršnega bi radi uživali pri drugih v svetu. V tem, da se trudimo biti zelo dobri in odlični v stvareh, ki jih razume ves svet in ki jih bo spoštoval ves svet, pa je tudi pot do tega, da nas bodo spoštovali kot narod, je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani