archived page

Predsednik v Davosu nadaljeval z bilateralnimi srečanji

Davos, 29.1.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil otvoritvenega zasedanja letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma 2010 (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je imel v četrtek popoldan in zvečer ob robu Svetovnega gospodarskega foruma bilateralna srečanja s predsednikom Republike Poljske, kraljem Hašemitske kraljevine Jordanije in predsednikom Republike Kolumbije. Danes dopoldan pa je imel bilateralna srečanja z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma, generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter s predsednikom Države Izrael.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim (foto: Daniel Novakovič/STA)S predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim sta izmenjala ocene o izkušnjah v času finančne krize in korakih v okviru izhodnih strategij. Poljski predsednik je podrobneje predstavil svoj pogled na dosežen razvoj Poljske od začetka članstva v Evropski uniji. Slovenski in poljski predsednik sta govorila tudi o sodelovanju v okviru Višegrajske skupine.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s kraljem Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullahom II. ibn Al Husseinom (foto: Daniel Novakovič/STA)Slovenski predsednik in kralj Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullah II. ibn Al Hussein sta obravnavala aktualne teme v okviru bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Govorila sta tudi o slovenskem projektu rehabilitacije Palestinskih otrok, žrtev spopadov v Gazi. V pogovoru sta se posvetila nadaljnjemu razvoju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Jordanijo v okviru aktivnosti, ki so se pričele z lanskim obiskom slovenske gospodarske delegacije v Jordaniji. Govorila sta še o razvoju turizma, kjer je predsednik Türk posebej izpostavil področje zdraviliškega in kontinentalnega turizma v Sloveniji.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Kolumbije Álvarom Uribejem Velezom (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Republike Kolumbije Álvaro Uribe Velez je slovenskega predsednika obvestil o stanju pogajanj med Evropsko unijo in Republiko Kolumbijo o novem sporazumu o sodelovanju. Predsednika Türka je zaprosil za podporo Republike Slovenije znotraj Evropske unije v nadaljnjih pogajanjih. Podrobno mu je predstavil razmere v Kolumbiji, sogovornika pa sta obravnavala tudi dvostransko sodelovanje med državama, zlasti na področju energetike. Kolumbijski predsednik je slovenskemu predlagal, naj vzpodbudi obisk močne gospodarske delegacije v Kolumbiji, kjer bi se podjetja lahko neposredno dogovarjala o možnostih gospodarskega sodelovanja.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom (foto: Daniel Novakovič/STA)Danes dopoldan se je predsednik Türk srečal z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom, s katerim sta izmenjala mnenja o sedanjih prioritetah foruma in o razpravah za prihodnje. Strinjala sta se, da bi Evropska unija na teh srečanjih morala biti bolj prisotna, ne samo z udeležbo posameznih predsednikov, ampak tudi kot skupnost.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Angelom Gurrío (foto: Daniel Novakovič/STA)Slovenski predsednik se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrío. V pogovoru sta izpostavila, da je Slovenija na dobri poti, da postane članica OECD v maju 2010, s tem pa se tudi odpirajo nekatere nove naloge in možnosti za sodelovanje. Dogovorila sta se, da bi jeseni organizirali skupen projekt o novih indikatorjih razvoja, vključno z okoljskimi, socialnimi in drugimi indikatorji. Spregovorila sta tudi o vprašanju regionalnega razvoja, povečevanju vlaganj v znanost in raziskave ter o drugih temah, ki bodo prioritetne za slovensko članstvo v okviru OECD.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Države Izrael Shimonom Peresom (foto: Daniel Novakovič/STA)S predsednikom Države Izrael Shimonom Peresom sta govorila o pripravah na skorajšnji obisk predsednika Peresa v Sloveniji. V pogovoru sta glavno pozornost namenila razvojnim vprašanjem. Izrael ima nekatere izjemno zanimive izkušnje na področjih razvoja znanosti in tehnologije, novih tehnologij in novih načinov poučevanja. Predsednik Türk je ocenil, da bi obisk izraelskega predsednika v Sloveniji lahko izkoristili za podrobnejšo seznanitev s temi izkušnjami, hkrati pa bo to priložnost za razpravo o različnih političnih vprašanjih, vključno z vprašanjem položaja na Bližnjem vzhodu.
Predsednik je v okviru Svetovnega gospodarskega foruma sodeloval tudi na interaktivnem zasedanju na temo "Premislek o konceptu odgovornosti zaščite (responsibility to protect)". Sodeloval pa je tudi na neformalnih srečanjih voditeljev, kjer so obravnavali vprašanja trajnostnega razvoja kmetijstva, globalnega finančnega sistema, boj proti podnebnim spremembam in preprečevanja brezposelnosti.

Predsednik dr. Danilo Türk je ob koncu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu povzel vtise, ki so pomembni tudi za razumevanje položaja Slovenije v svetu: "Te dni sem imel veliko kontaktov z državniki, analitiki, vodilnimi komentatorji na področju svetovnih ekonomskih vprašanj in iz teh kontaktov se da razbrati, kako svet dojema položaj Slovenije v tem času. Moram reči, da Slovenije nihče ne vidi med državami, ki bi jih kriza prizadela tako, da bi bila potrebna kakšna resnejša reševalna aktivnost. Nasprotno - Slovenija je dojeta kot država, ki je dobro prebrodila prvo fazo te krize in ki mora sedaj, ko se počasi obnavlja rast v razvitem delu sveta, v Evropski uniji in v Severni Ameriki, pohiteti z novimi rešitvami. Pričakuje se, da bo približno leto in pol časa za pospešeno investiranje, tudi za nove lastniške vstope v Slovenijo, z veliko intenzivnostjo bo potrebno bo iskati tudi nova tržišča in poskrbeti za določene strukturne posege v Sloveniji, zlasti na področju večje fleksibilnosti in večje prilagodljivosti delavcev za iskanje novih vrst zaposlitev in novih tehnologij. To se morda sliši nekoliko ambiciozno, vendar je nujno. To je čas, ko bodo spremembe prišle hitro in prav je, da Slovenija v teh časih pokaže, da je sposobna hitrega prilagajanja."

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani