archived page

Predsednik odlikoval izjemne slovenske športnike

Ljubljana, 24.4.2009  |  govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval
  • Iztoka Čopa, za velike dosežke na področju športa, v veslanju,
  • Rajmonda Debevca, za velike dosežke na področju športa, v strelstvu,
  • Primoža Kozmusa, za velike dosežke na področju športa, v atletiki, ter
  • Luko Špika, za velike dosežke na področju športa, v veslanju,
z Medaljo za zasluge pa je odlikoval
  • Petro Majdič, za velike dosežke na področju športa, v teku na smučeh, in
  • Tino Maze, za velike dosežke na področju športa, v alpskem smučanju.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je podelil odlikovanja Red za zasluge in Medalja za zasluge izjemnim slovenskim športnicam in športnikom (FA BOBO)


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanj Red za zasluge in Medalja za zasluge slovenskim športnicam in športnikom za njihove velike dosežke na področju športa
Ljubljana, 24. april 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk je podelil odlikovanja Red za zasluge in Medalja za zasluge izjemnim slovenskim športnicam in športnikom (FA BOBO)Drage odlikovanke in odlikovanci,

Slišali smo natančne obrazložitve, zato od mene ne pričakujte, da bom ponavljal vse podatke, ki so bili že povedani. Prav pa je, da kot predsednik republike še enkrat izrazim zahvalo za vaše dosežke, za vaš prispevek k ugledu Republike Slovenije v svetu, k dobri volji med ljudmi na Slovenskem, h krepitvi samozavesti in zlasti k temu, da se fizična kultura in šport pri nas pojavljata ne samo kot dejavnost, ki zanima ljudi, ampak tudi kot dejavnost, ki prispeva k splošni izgradnji naše družbe. To se včasih premalo razume.

Vam ne manjka družbene pozornosti. Ne manjka vam javne pozornosti, ne manjka vam priznanj, ki vam jih izrekajo ljudje, ki vam jih izrekajo novinarji. Ves čas ste v centru interesa, vedno ste izpostavljeni medijski pozornosti in vsega tega vam ne manjka. Včasih vam je morda kaj od tega tudi nadležno. Morda pa je manjkalo nekaj več pozornosti države. Kajti Slovenci in Slovenke imamo svojo državo. Ta država vam je hvaležna in ta država poskuša tudi z odlikovanji, ki sem vam jih imel čast izročiti danes, povedati, kako zelo ceni vaš prispevek.

V državi Sloveniji se zavedamo, kako velikega pomena je vaš talent. To bi rad posebej poudaril, kajti talent ljudi, ki se izkažejo s tako imenitnimi dosežki na področju športa, moramo posebej priznati, moramo ga ceniti in moramo biti nanj ponosni. Seveda vemo, da talent ne zadošča in da je vse to, kar ste dosegli, zahtevalo veliko dela, da je zahtevalo veliko odrekanja in nadpovprečen napor. Nadpovprečen fizični napor, nadpovprečen psihični napor. Tudi to v Sloveniji razumemo. Rad pa bi, da tudi vi razumete še eno dimenzijo, ki je morebiti nekoliko v ozadju, namreč, kako veliko vaši dosežki pomenijo kot prispevek vsemu temu, kar Slovenija poskuša doseči doma in na mednarodni sceni.

Spominjam se iz preteklih časov, iz časov prvih pogajanj, ki jih je imela Republika Slovenija v trenutkih, ko smo se še borili za priznanje in za uveljavitev kot normalna država, kako veliko so nam pomenili športni dosežki Rajmonda Debevca ali Iztoka Čopa, ki sta bila takrat simbol slovenskega uveljavljanja v svetu, ki sta pokazala s svojimi dosežki, da slovenski narod in slovenska država lahko stopata enakopravno z vsemi drugimi in se merita z najboljšimi. To je bilo velikega pomena, velikega političnega pomena, kar je včasih nekoliko spregledano. Včasih smo nagnjeni k temu, da ga nekoliko pozabimo. Zato sem želel, da s temi odlikovanji povemo tudi to. Da povemo tudi del zgodbe, ki je včasih nekoliko v ozadju, pa ni prav, da bi bila v ozadju.

Danes sem podelil štiri Rede za zasluge in dve Medalji za zasluge. Verjetno je med vami kar nekaj takih, ki se sprašujete, v čem je pravzaprav ta razlika. Rad bi pojasnil en vidik te razlike. Za Petro Majdič in za Tino Maze vemo, da sta nedavno končali pomembni in izjemno uspešni športni sezoni. V Sloveniji seveda spremljamo te sezone z občutkom privrženosti, z občutkom navdušenja nad rezultati in včasih z občutkom pričakovanj, ki so na trenutke tudi, rekel bi, nepravilna – včasih smo razočarani, če ni prvega mesta, pa je drugo mesto. Včasih smo razočarani, če ni v nekem trenutku najboljšega uspeha in smo potem toliko bolj presenečeni, ko je v naslednjem trenutku veliko večji uspeh. Seveda je ta drama ene športne sezone nekaj, kar sem želel posebej izpostaviti. Računam na to, da bo takšnih športnih sezon še veliko in bi rad že danes povedal, da bom z veseljem podeljeval Medalje za zasluge športnicam in športnikom v kontekstu sezone. To ne pomeni, da ni vse, kar je bilo storjeno pred določeno sezono, cenjeno. To nikakor ne pomeni, da celo športno življenje ni dobro razumljeno. Toda mislim, da je posebna pozornost neki športni sezoni popolnoma na mestu.

Rad bi poudaril še to. V zadnjem letu smo veliko govorili o dosežku Primoža Kozmusa, o njegovi zlati medalji v Pekingu. Seveda se je ob tej priliki razpravljalo o raznih vprašanjih, tudi o atletiki, tudi o tem, kaj pomeni zlata medalja. Tudi Primož Kozmus je sam razložil, kako v Sloveniji zlate medalje na olimpijskih igrah ne razumemo v vseh njenih dimenzijah. Rad bi, da je tudi današnji trenutek prispevek k temu, da bomo to medaljo bolje razumeli.

Tu z nami je kot odlikovanec Luka Špik, ki je skupaj z Iztokom Čopom dosegel nekatere izvrstne rezultate v zadnjem desetletju. Imamo primer odličnega timskega dela, odličnega dela, ki je na področju, kot je veslanje, nujno, ki pa zaradi specifičnega napora in specifičnega načina tega športa ni vedno dovolj v ospredju. Verjetno je tako, da se na dosežke spomnimo takrat, ko jih vidimo. Malo pa se nanje spomnimo takrat, ko se ustvarjajo pogoji zanje. Veliko poletij sem preživel na Bledu, kjer sem gledal treninge veslačev. V teh vajah sem videl poseben napor in vrednoto, za katero je prav, da jo spoznamo in da jo ocenimo tudi v kontekstu uspeha, ki nikoli ne pride sam od sebe.

Kot vidite, je možno o vaših dosežkih razmišljati na mnogo načinov. Rad bi, da vsi razumemo, da mora o teh dosežkih na vse te načine in še na mnoge druge načine, razmišljati tudi naša država. Naj še enkrat povem. Vam ne manjka podpore in priznanja v javnosti, ne manjka vam podpore in priznanja med ljudmi, ne manjka vam pozornosti, ki vam jo izrekajo sredstva javnega obveščanja. Prav pa je, da se tej pozornosti priključi država kot država. Kajti vaš prispevek je prispevek k rasti, k ugledu in k uspehu te države. In za to vam izrekam hvaležnost.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani