archived page

Sprejem za športnice in športnike leta 2008

Ljubljana, 22.12.2008  |  govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes priredil sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike leta 2008, kjer je imel pozdravni nagovor.



Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka na sprejemu za najboljše slovenske športnice in športnike leta 2008
Ljubljana, 22. december 2008


Predsednik republike dr. Danilo Turk je priredil sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike v letu 2008 (FA BOBO)Spoštovani športnice in športniki,
prijatelji športa, učitelji, mentorji in trenerji,
organizatorji športa,
dragi gostje.

Letošnja tradicionalna prireditev "Športnik leta" je že 18-ta po vrsti v samostojni Sloveniji, skupaj pa že 41-ta. Tudi sprejemi, kakršne daje predsednik republike , so tradicija. V vseh teh letih, ko izbirate športnika leta, so se v izboru zvrstili športniki, ki jih niso krasila samo olimpijska odličja in vrhunski športni rezultati, ampak tudi osebnostne lastnosti, na katere smo se opirali in v njih iskali vzore za prihodnost.

Določena obdobja, tako v naši samostojni državi kakor tudi prej, so zaznamovali prav športniki. Ta spomin sega daleč nazaj. Pomembne mejnike na tem področju so postavili Miroslav Cerar, Ivo Daneu, Brane Oblak, Borut Petrič, Bojan Križaj, Nataša Urbančič, Mima Jaušovec, Mateja Svet in drugi. Težko je poimenovati vse, vendar so nam ta imena pomenila veliko, saj so skupaj s športnimi rezultati zaznamovali določeno obdobje našega življenja in naše skupne zgodovine. Skupaj z njimi, njihovimi rezultati, delom in osebnostmi smo iskali svojo nacionalno identiteto in svoje skupno hrepenenje.

Športne osebnosti so več kot le misel na vrhunski rezultat. So tudi znanilec določenega časa. Vsi, ki prihajajo v ta krog, so v nas vseh pustili pomembno sled in tudi sporočilo. Med imeni, ki jih nizamo od leta 1968 dalje, se jih je razvrstilo več sto športnikov, tako med posamezniki kot med ekipami.

Letošnje leto je olimpijsko leto. Olimpijski ogenj je obsijal mnogo posameznikov, prejemnikov olimpijskih medalj in tistih z odličnimi uvrstitvami. Olimpijske igre so skupaj s paraolimpijskimi igrami in drugimi vrhunskimi športnimi dogodki izpostavile mnogo odličnih športnikov. Nekatere že večkrat, nekatere prvič. Vsem pa je skupno to, da so dobršen del svojega življenja posvetili športu in to na najvišji ravni. Vsem je skupna odličnost. Odličnost ima tudi sicer več obrazov na področju športa, kajti odnos do športnika, njegovih športnih rezultatov in do športa, kot posebne kulture, kaže na raven splošne kulture, naše humanosti, prizadevanja, domoljubja, solidarnosti in drugih vrednot.

Športni rezultati so vedno plod osebnih prizadevanj, najprej športnikov, njihovih trenerjev, pa tudi njihovih svojcev in prijateljev, saj vsi ti skupaj živijo za skupno idejo in skupen cilj. Vse združuje neizmerna želja po uspehu in rezultatu. Verjamem pa, da sodelovanje v športu še vedno vsebuje reklo "važno je sodelovati", in če poenostavim; "ne le zmagati". Kajti sodelovanje v družbi je za mnoge edina priložnost, da izrazijo svojo željo in potrebo po gibanju, po prijateljevanju in povezovanju z drugimi. Sodelovanje pomeni tudi alternativo zapiranju v svoj svet iluzij in začarani krog neuresničenih želja. Sodelovanje je tisto, kar vodi v polno družbeno življenje in kar daje zdravje družbenemu življenju.

Vedno bolj se zavedamo, da šport združuje, prispeva k sožitju, omogoča in spodbuja prijateljstvo in presega mnoga nasprotja. Šport pomembno prispeva k človekovemu dostojanstvu, prijateljstvu in zdravju.

Šport ima številne dobre lastnosti – je zabaven in igriv, pomembno vpliva na telesni in gibalni razvoj otrok in mladine, njihovo zdravje in dobro počutje, omogoča sodelovanje v vrstniških skupinah, oblikuje odnose med udeleženci v igri, spodbuja k doseganju svojih meja in spoštovanju napora. Zaradi vsega naštetega je seveda tudi pomembno področje znanstvenega raziskovanja.

Šport predstavlja pomembno vez med državami in narodi, ne glede na to, kakšnim kulturam, rasam, verstvu ali pa političnim sistemom športniki pripadajo. Seveda se tudi konkurenca razvija mednarodno, vendar privrženost pravilom, ki jo izkazujejo mednarodna športna tekmovanja, pomaga. Uči namreč, kako razvijati tekmovalne odnose med narodi prijateljsko in z upoštevanjem pravil.

Leto 2008 je olimpijsko leto, leto vrhunskih rezultatov. Je tudi leto množičnih športnih prireditev, ki se jih udeležuje mnogo ljudi. Nekaterih športno rekreativnih prireditev se udeležuje na tisoče športnikov rekreativcev. Taka množičnost je dokaz, da želijo ljudje storiti nekaj dobrega zase, za svoje zdravje in za svoje splošno dobro počutje. Vsaka udeležba na taki prireditvi je tudi cilj in neponovljiv občutek zadovoljstva, ki spremlja vsakogar, ki doseže zastavljeni cilj.

Prav je, da se ob tej priložnosti spomnimo tudi 55. obletnice delovanja Fakultete za šport. Ta šola je s svojim pedagoškim, raziskovalnim in organizacijskim delom veliko prispevala k razvoju športne dejavnosti. Vzgojila je na stotine odličnih športnih pedagogov, trenerjev, ki imajo mnoge zasluge za vrhunske in mednarodno primerljive športne dosežke naših športnikov.

Vzglede pa potrebujemo. Ta zgled iščemo vsi, tako mladi kakor starejši tudi pri športnicah in športnikih leta, v njihovih rezultatih in, kar je zame najbistvenejše, v njihovih osebnostih in vrednotah. Lik športnika je nadvse pomemben, prav tako njegov športni dosežek, ki dokazuje, da je mogoče z vztrajnim delom in zavzetostjo doseči odlične rezultate, ki so tudi v svetovnem merilu vrhunski. Pot do takega rezultata je dolga in naporna, nagrajena pa je z veseljem in radostjo.

Ob tej priložnosti bi želel izreči čestitko in zahvalo vsem, ki ste se danes zbrali, še posebej pa bi želel izreči čestitko prejemnikom današnjih priznanj, Velike statue Olimpijskega komiteja in spominskih značk Mednarodnega olimpijskega komiteja. Želel bi izraziti zahvalo vsem tistim, ki ste pomagali pri teh velikih dosežkih in zaželel bi vam tudi lepe praznike, srečno novo leto, ki upam da bo leto športnih rezultatov. Ta čas slišimo različne napovedi glede prihodnjega leta. Ker pa želim biti tudi malo izviren, bi rad napovedal, da bo prihodnje leto prav gotovo tudi leto naših dobrih športnih rezultatov. In če to pomaga k družbenemu optimizmu, če pomaga k lažjemu premagovanju raznih težav, bo to zelo dobro in bo še en prispevek slovenskega športa k boljšemu stanju v naši družbi.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani