archived page

Predsednik na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica

Lipica, 2.9.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki letos poteka pod naslovom Kdo bere? in sodeloval v okrogli mizi o bralnih izkušnjah v sodobnem času.

V uvodni razpravi je predsednik republike povedal, da se zaveda, da sodelovanje politikov v razpravah o literaturi ni običajno. Svojo navzočnost na razpravi o bralnih izkušnjah je utemeljil z dejstvom, da je bil slovenski narod od nekdaj narod knjige in kulture in se zavzel, da bi se to uresničevalo tudi v prihodnosti.

Predsednik na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik pa je opozoril tudi na osebno izkušnjo in odnos do branja. Povedal je, da ga je vedno vznemirjalo vprašanje, kako se posameznikov odnos do branja spreminja skozi različna življenjska obdobja. Kot je dejal, je v nekaterih obdobjih veliko prebiral dela Tolstoja in Dostojevskega, kasneje pa se je od leposlovja nekoliko oddaljil, ker je moral večino časa nameniti strokovni literaturi, politični esejistiki, dnevnemu tisku in različnim razpravam in analizam.

Predsednik republike se je strinjal s prevladujočo oceno sodelujočih v razpravi, da je potrebno branju namenjati ustrezen in kakovosten čas in pri tem skrbeti tudi za primerno bralno vzgojo mladih.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani