archived page

Uradni obisk predsednika republike v Ukrajini

Kijev, 11.10.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na dvodnevni uradni obisk v Ukrajino, kjer ga je sprejel gostitelj, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Ukrajine in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov. Predsednika dr. Danila Türka med uradnim obiskom v Ukrajini spremlja številčna gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 76 predstavnikov iz 63 slovenskih podjetij.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (foto: Stanko Gruden/STA)Ukrajinski in slovenski predsednik sta se v pogovorih posvetila predvsem dvostranskim odnosom in možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Spregovorila pa sta tudi o približevanju Ukrajine Evropski uniji. Slovenski predsednik je posebej poudaril pomen izpolnjevanja kriterijev za članstvo v uniji, med katerimi je izpostavil spoštovanje mednarodnih standardov človekovih pravic. Med bistvenimi kriteriji za članstvo v Evropski uniji so tudi procesna pravila, ki tvorijo pošteno sojenje, je dejal predsednik Türk, ki se je s tem odzval na obsodbo nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

Ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije sta državi sklenili več dogovorov o sodelovanju:
  • Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Kabinetom ministrov Ukrajine o sodelovanju v boju proti kriminalu,
  • Protokol med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ukrajine o krepitvi sodelovanja pri vprašanjih glede Evropske unije,
  • Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju turizma med Ministrstvom za gospodarstvo Republike Slovenije in Ministrstvom za infrastrukturo Ukrajine ter
  • Pismo o nameri med Carinsko upravo Republike Slovenije ter Državno carinsko službo Ukrajine o sodelovanju na carinskem področju.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (foto: Stanko Gruden/STA)Sporazum, protokol in memorandum je s strani Republike Slovenije podpisala državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina, pismo o nameri pa generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije Rajko Skubic.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v izjavi za medije poudaril, da uradni obisk predsednika dr. Danila Türka odpira novo stran v političnem dialogu med državama. Izpostavil je, da Ukrajina ravno v tem času zaključuje pogajanja o pridružitvenem sporazumu in sporazumu o prosti trgovini z Evropsko unijo. Ob tem se je predsedniku Türku zahvalil za stalno slovensko podporo ukrajinskemu približevanju Evropski uniji ter za njegovo zavzemanje za čim prejšnjo sklenitev brezviznega režima EU z Ukrajino, ki je po mnenju ukrajinskega predsednika zelo pomemben z vidika medčloveških stikov.
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta prisostvovala podpisu dogovorov o sodelovanju med Ukrajino in Republiko Slovenijo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta se v pogovorih posvetila tudi možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja na področjih blagovne menjave, storitev in investicij. Predsednik Janukovič je izrazil prepričanje, da bo k temu prispeval tudi Ukrajinsko-slovenski poslovni forum, ki poteka v času uradnega obiska slovenskega predsednika in se ga udeležujejo gospodarstveniki iz obeh držav. Obisk predsednika Türka v Harkovski regiji pa bo po njegovih besedah koristen za vzpodbujanje medregijskega sodelovanja, ki je prav tako pomembno za pospeševanje gospodarskega sodelovanja in za evropsko integracijo Ukrajine.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zahvalil za topel in prijazen sprejem. Poudaril je, da Slovenijo in Ukrajino povezujejo kulturna bližina in tesne zgodovinske vezi, ki so se v času neodvisnosti obeh držav še dodatno okrepile. Zavzel se je za čimbolj obsežen politični dialog med državama. Poleg blagovne menjave, ki se povečuje in je gospodarska kriza ni pretirano prizadela, si Slovenija želi razviti tudi sodelovanje na področju investicij in razrešiti nekatere probleme, ki se v Ukrajini pojavljajo v tem okviru. Pomembne priložnosti pa so po besedah slovenskega predsednika tudi na področju storitev, posebej v turizmu.

Velik del pogovorov je bil posvečen vprašanjem Evropske unije, kjer je predsednik Türk izpostavil privrženost Slovenije nadaljnji širitvi unije. Slovenija v tem okviru vidi Ukrajino kot bodočo članico Evropske unije in to načelno in dolgoročno stališče dosledno zastopa v vseh svojih političnih kontaktih. Slovenija se zavzema tudi za vizno liberalizacijo EU v odnosu do Ukrajine, saj so človeški kontakti podlaga za vsestransko sodelovanje in za resnično realno približevanje Ukrajine Evropski uniji.
Predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je sprejel predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (foto: Stanko Gruden/STA)Kot bistvena pogoja za napredek pri približevanju Ukrajine Evropski uniji je predsednik Türk opredelil politično voljo, ki mora obstajati tako v Ukrajini kot v državah EU, ter izpolnjevanje pogojev za članstvo v uniji, ki ni le ekonomska unija, ampak tudi skupnost vrednot. Poudaril je, da so v tem okviru pomembni zlasti kriteriji, ki zadevajo standarde človekovih pravic, določenih v Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter v Mednarodnem paktu o državljanskih in političnih pravicah.

Predsednik dr. Danilo Türk se je ob tem navezal na obsodbo nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko in posebej poudaril pomen standardov, ki določajo pošteno sojenje. Kot je poudaril, so procesna pravila, ki tvorijo sistem poštenega sojenja, med bistvenimi kriteriji za članstvo v Evropski uniji. Med njimi so tudi konkretne norme, ki zahtevajo, da ima vsak obtoženec na voljo dovolj časa in ustrezne pogoje za pripravo obrambe in da ima na voljo dobre kontakte s svojim odvetnikom. Predsednik je dodal, da bo v nadaljevanju sojenja Juliji Timošenko pomembno prav spoštovanje mednarodnih standardov poštenega sojenja, ob spoštovanju načela neodvisnosti pravosodja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Ukrajine dr. Mikolo Azarovom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je popoldne srečal s predsednikom Vlade Ukrajine dr. Mikolo Azarovom. Ukrajinski premier je izrazil zadovoljstvo, da se stiki med državama krepijo, ter upanje, da predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji tega ne bodo spremenile. Slovenske vlagatelje je pozval, naj se aktivneje vključijo na ukrajinski trg. Obljubil je, da bo ukrajinska vlada storila vse za nadaljevanje dobrih odnosov med državama.
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se udeležila Ukrajinsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav (foto: Stanko Gruden/STA)Zatem sta se ukrajinski in slovenski predsednik udeležila Ukrajinsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Predsednik Janukovič je zagotovil, da si ukrajinske oblasti prizadevajo ustvariti takšne pogoje za poslovanje v Ukrajini, ki bi motivirali investicije in proizvodnjo. Predsednik Türk pa je med perspektivnimi področji za okrepitev gospodarskega sodelovanja izpostavil proizvodnjo avtomobilskih delov, gradbeništvo, telekomunikacije, kemično industrijo in prehransko industrijo.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v večernih urah udeležil slovesne večerje, ki jo je v njegovo čast priredil predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani