archived page

Predsednik zaključil državniški obisk na Finskem

Helsinki, 10.3.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je položil venec pred križ junakov in grob maršala Mannerheima (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je zadnji dan državniškega obiska v Republiki Finski dopoldan položil venec pred križ junakov in grob maršala Mannerheima na pokopališču Hietaniemi v Helsinkih.

Nato se je srečal s predsednikom Vlade Republike Finske Mattijem Vanhanenom, s katerim sta pregledala stanje dvostranskih odnosov na političnem in znanstvenoraziskovalnem področju ter v gospodarstvu. V ta del razprave sta se vključila tudi državna sekretarka v Ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina in državni sekretar v Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jozsef Györkös.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Republike Finske Mattijem Vanhanenom (foto: Tina Kosec/STA)Slovenski predsednik in finski premier sta se posebej zadržala pri vprašanjih globalnega segrevanja in dejavnostih po podnebnem vrhu v Köbenhavnu, tudi v luči nedavnega srečanja na 10. vrhu o trajnostnem razvoju v New Delhiju, na katerem sta oba sodelovala.

Predsednik Türk je seznanil sogovornika tudi s svojimi pogledi na procese v Jugovzhodni Evropi in na pomen lastnega angažiranja držav tega območja za njihovo vključevanje v Evropsko unijo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani