archived page

Uradni obisk predsednika Republike Bolgarije

Brdo pri Kranju, 6.6.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova in soprogo dr. Zorko Parvanovo, ki sta v Republiko Slovenijo prispela na dvodnevni uradni obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsedniška para zadržala v krajšem pogovoru, nato pa sta slovenski in bolgarski predsednik opravila še pogovor na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Bolgarije pod vodstvom obeh predsednikov.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova in soprogo dr. Zorko Parvanovo (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je zaželel dobrodošlico bolgarskemu predsedniku Parvanovu, ki ga je opisal kot predsednika, ki ga povsod po Evropi zelo cenijo po njegovih izkušnjah, politični modrosti in velikem prispevku k izgradnji evropskih projektov. Slovenija in Bolgarija zelo dobro sodelujeta, je poudaril predsednik Türk in izpostavil kar 50-odstotno rast blagovne menjave v minulem letu, ki se je že vrnila na raven pred krizo. Dobro napreduje storitvena menjava, dobre možnosti pa se kažejo tudi na področju investicij, je dodal.

Predsednik dr. Georgi Parvanov je izrazil svoje zadovoljstvo nad obsežnimi in uspešnimi pogovori s slovenskim predsednikom. Poudaril je, da je politični dialog med državama intenziven ter ob tem spomnil na uspešen uradni obisk predsednika Türka v Bolgariji pred dvema letoma. Oba predsednika se redno sestajata tudi ob robu različnih mednarodnih forumov, njun dialog pa po prepričanju bolgarskega predsednika prispeva tudi k dialogu med posameznimi institucijami in gospodarstvi obeh držav.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova in soprogo dr. Zorko Parvanovo (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski predsednik je spomnil, da bo o možnostih za dodatno krepitev gospodarskega sodelovanja več govora na jutrišnji poslovni konferenci, ki se je udeležujejo gospodarstveniki iz obeh držav. Posebej pa je izpostavil potrebo po sodelovanju med letalskimi prevozniki in po razvoju turističnega sodelovanja. Kot je pojasnil, so medčloveški kontakti izjemno pomembni za stanje odnosov med državama, pa tudi za odpiranje novih priložnosti v poslovnem, kulturnem in drugem sodelovanju.

Tudi bolgarski predsednik je izpostavil pozitivni trend v obsegu trgovinske menjave, vendar je dodal, da lahko državi dosežeta veliko več. K temu bi prispevalo navezovanje stikov med gospodarstveniki preko različnih poslovnih konferenc. Poleg tega bi morali odpraviti ovire v komunikaciji, zato je tudi sam podprl vzpostavitev neposredne letalske povezave med državama. Kot tretjo rešitev pa je navedel sklenitev in obnavljanje dvostranskih sporazumov. Posebej je omenil tudi medsebojno zanimanje za naložbe in pozitiven trend na področju izmenjave turistov.
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Bolgarije pod vodstvom obeh predsednikov (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Türk se je s predsednikom Parvanovom pogovarjal tudi o številnih projektih, ki zadevajo prihodnost Jugovzhodne Evrope in Evrope kot celote. Med njimi je posebej poudaril pomen energetskega projekta izgradnje plinovoda Južni tok, v katerem sodelujeta obe državi. Izrazil je željo, da bi ta projekt uspel in da bi Evropska unija dobro razvijala svojo energetsko strategijo ter vzpostavila dobre odnose z državami dobaviteljicami energentov, zlasti z Rusko federacijo, pa tudi z Azerbajdžanom.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova (foto: Nebojša Tejić/STA)Bolgarski predsednik je dejal, da državi delita skupne poglede in stališča na področju energetske politike. Podprl je zamisel slovenske vlade o organizaciji konference v zvezi s plinovodom Južni tok, na kateri bi lahko videli evropsko podobo plinovoda in prisluhnili evropskim stališčem o tem projektu. Dodal je, da si bo Bolgarija še naprej prizadevala za diverzifikacijo energetskih poti, ker je oskrba z zemeljskim plinom ključnega pomena za razvoj bolgarskega gospodarstva, pa tudi gospodarstev drugih evropskih držav.

Slovenski predsednik je izrazil podporo Republiki Bolgariji pri uveljavljanju njenega položaja kot članice schengenskega območja ter izrazil željo, da bi se vsa preostala vprašanja v zvezi s tem rešila čim hitreje. Podprl je tudi širitev tega območja in Evropske unije na Jugovzhodno Evropo. Dodal je, da Slovenija in Bolgarija kot državi, ki sta blizu državam s tega območja, z različnimi političnimi, gospodarskimi in drugimi dejavnostmi prispevata k stabilnosti v Jugovzhodni Evropi in sta k tej vlogi zavezani tudi v prihodnje.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Bolgarije dr. Georgija Parvanova (foto: Nebojša Tejić/STA)Bolgarski predsednik je izpostavil skupne poglede Slovenije in Bolgarije na vprašanja z dnevnega reda Evropske unije, ne samo glede krepitve, ampak tudi nadaljnje širitve unije na območje Jugovzhodne Evrope. Izrazil je hvaležnost predsedniku Türku za podporo bolgarskim prizadevanjem za pristop k schengenskemu območju.

Slovenski in bolgarski predsednik sta izrekla tudi medsebojni podpori za članstvo v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov, pri čemer si Slovenija prizadeva za članstvo v obdobju 2012 -2013, Bolgarija pa v obdobju 2018-2019.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani