archived page

Predsednik republike na zasedanju otroškega parlamenta

Ljubljana, 21.3.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 21. zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 21. zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta, ki letos poteka na temo "vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika". V svojem nagovoru je opozoril, da pretirano pesimistično razpravljanje o aktualnih družbenih težavah, ki prepogosto ustvarja občutek brezizhodnosti in pomanjkanja perspektive, gotovo ni dober za mlado generacijo.

Predsednik je mlade razpravljalce spomnil, da je kriza vrednot, o kateri se danes pogosto govori, nastajala postopoma. Na podlagi prepričanja, da je tisto, kar je dobro za posameznika, dobro tudi za družbo kot celoto, so nastali mnogi politični in ekonomski koncepti, ki so spremenili družbo. Zdaj smo v situaciji, je dejal predsednik, ko moramo skrbno in resno razmisliti, kako ohraniti temeljne vrednote, ki se tičejo človeka kot posameznika in na drugi strani poskrbeti za skupnost.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 21. zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta (foto: Nebojša Tejić/STA)Temeljni vrednoti, ki lahko mlademu človeku v izhodiščni točki razprave najbolj pomagata, sta po njegovem mnenju samospoštovanje in zaupanje. Vprašanje namreč je, ali bomo uspeli javni diskurz razvijati v smeri spoštovanja samega sebe in s tem tudi do spoštovanja drugih ali pa bomo zašli v nebrzdano in s pretirano kritiko obremenjeno razpravo, od katere ne bo imel koristi niti posameznik niti družba. Zaupanje vase in v druge moramo postaviti v središče našega razmišljanja, je prepričan predsednik, ki je izrazil željo, da bi bilo razmišljanje mladih prežeto s temeljnimi vprašanji in temeljitim razmislekom.

V kriznih časih si ne moremo privoščiti niti bližnjic niti stranpoti, je mladim položil na srce predsednik in kot primer izpostavil internet. Ta se namreč lahko razume kot bližnjica do hitre zadovoljitve potrebe po informacijah ali površnem razumevanju, ki ni nič drugega kot delno razumevanje stvarnosti. Samospoštovanje pa zahteva dobro razumevanje vseh dejstev, ne samo tistih, ki so vsiljena in ki se vsiljujejo tako rekoč zastonj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani