archived page

Predsednik republike sprejel predsednika Kitajske politične posvetovalne konference

Ljubljana, 10.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Kitajske politične posvetovalne konference Jia Qinglina, ki s tem začenja svoj uradni obisk v Republiki Sloveniji. Sogovornika sta obravnavala razvoj dvostranskih odnosov med državama, ki so prijateljski in odprti in za katere je značilen vsestranski politični dialog. Strinjala sta se, da se zelo dobro razvija tudi sodelovanje na gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih. Ocenila sta, da obisk na visoki ravni prispeva k nadaljnji krepitvi tega dialoga in prijateljskih odnosov v celoti.

Predsednik republike je poudaril pomen strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Ljudsko republiko Kitajsko, ki je eno najpomembnejših strateških partnerstev Evropske unije. Poleg gospodarskega sodelovanja, zlasti na področju trgovinskih odnosov, je pomembno tudi sodelovanje na področju človekovih pravic in skrbi za varstvo okolja. Predsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril zlasti pomen sodelovanja med Evropsko unijo in Ljudsko republiko Kitajsko v okviru pogajanj Organizacije združenih narodov o omejevanju globalnega segrevanja. Predsednik Kitajske politične posvetovalne konference Jia Qinglin je pozitivno ocenil razvoj odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo, ki kljub geografski oddaljenosti poteka zelo dobro in temelji na medsebojnem spoštovanju. Dodal je, da je Kitajska močno zainteresirana za krepitev strateškega partnerstva z Evropsko unijo in ceni prispevek Slovenije pri krepitvi tega partnerstva.

Klikni za povečavoV pogovoru je predsednik dr. Danilo Türk omenil tudi vprašanje Tibeta in poudaril pomen sedanjih kontaktov med Vlado Ljudske republike Kitajske in predstavniki dalajlame. Ocenil je, da je prav dialog pot do uresničitve človekovih pravic in zagotovitve ustrezne avtonomije Tibeta. Predsednik Jia Qinglin je slovenskega predsednika obvestil o poteku kontaktov glede Tibeta.

Sogovornika sta se strinjala, da je slovensko-kitajsko sodelovanje potrebno razvijati vztrajno in z dolgoročno vizijo. Predsednik Kitajske politične posvetovalne konference Jia Qinglin je prenesel pozdrave predsednika Ljudske republike Kitajske Huja Jintaa za predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in ga povabil, da v bližnji prihodnosti obišče Kitajsko. Predsednik republike je vabilo z zadovoljstvom sprejel.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani