arivska stran


10 let logo

"Deseta obletnica samostojne Slovenije ni visoka obletnica, je pa za nas izjemno pomembna. Deset minulih let namreč potrjuje pravilnost naše odločitve leta 1990," poudarja danes predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ki je v Sloveniji najpopopularnejša politična in javna osebnost vse od leta 1989. Tudi kot predsednik republike uživa Milan Kučan visoko zaupanje državljanov, saj je po merilu verodostojnosti med vsemi javnimi in državnimi ustanovami po raziskavah slovenskega javnega mnenja najvišje uvrščena prav institucija predsednika republike.

"Za človeka z realnim vpogledom je bilo teh deset let nedvomno uspešnih, celo zelo uspešnih," ocenjuje Milan Kučan.

"Iz Slovenije smo ustvarili državo, ki je enakovredna vsem drugim. Ob vseh zahtevnih reformnih procesih smo vzpostavili celotno državno strukturo z vsemi institucijami in funkcijami, obrambno, varnostno, diplomatsko, carino, policijo, vojsko, diplomacijo, monetarne institucije itd. Svojo pot v prihodnost smo ubranili v vojni, odpravili smo posledice vojne in nadomestili izgubo pomembnih trgov. V primerjavi z drugimi državami v tranziciji, ki so tudi morale izpeljati temeljite reforme, je morala Slovenija narediti 'korak več' in 'ta korak več' je razlog, da smo zelo ponosni na doseženo," pravi predsednik Kučan.

"Vsi napori in prizadevanja so prispevali tudi k notranji trdnosti slovenske družbe. Slovenci nismo zatajili dediščine svoje politične pomladi ali sami sebe. Iz tistega časa smo prinesli pretanjen občutek za pravičnost, občutljivost za človeško dostojanstvo, za pravico do različnosti, močno željo po participaciji in visoko razvito individualno domiselnost. Dosežke nam priznavajo tudi drugi."

"Močno trkamo na vrata EU in Nata. Pričakujem, da se bodo Natova vrata odprla že leta 2002 na vrhu v Pragi."

Evropska unija po mnenju predsednika Kučana nima druge dobre razvojne alternative kot postopno širitev na prostor vse Evrope. Tako kot Slovenija, ki si uspešno prizadeva za izpolnitev pogojev za uresničitev tega svojega cilja in vzpostavitev možnosti za dejavno sodelovanje pri gradnji skupne evropske prihodnosti.

"Pričakujemo, da bomo leta 2004 volili svoje predstavnike v evropski parlament," izraža pričakovanja Slovenije predsednik Kučan.