Izjava predsednika Milana Kučana
po izvolitvi za drugi mandat

Ljubljana, 23. december 1997


Hvala za zaupanje. Prevzemam svoj del odgovornosti, ki mi jo zaupate, da bomo življenje v državi skupaj uredili tako, da bo prijazna vsem svojim državljanom , tudi tistim v stiskah in negotovosti, da bodo v njej spoštovani in da bo država spoštovana v tujini. Rad bi poudaril, da živimo v miru in da živimo varno! Zaslužili smo si takšno državo vsi. Zanjo smo se odločili skupaj, skupaj smo vanjo vlagali svoja upanja, skupaj smo jo branili, z občutkom za sočloveka. Z medsebojnim spoštovanjem, sodelovanjem in zaupanjem to zmoremo tudi v prihodnje. Še nikoli nismo razpolagali s toliko moči, narodnega bogastva, znanja, s toliko sposobnimi ljudmi, ki znajo in želijo delati tudi za skupno blaginjo in za uveljavitev Slovenije v svetu. Obrnimo zato pogled v življenje, s kakršnim se soočamo, zaprimo rane preteklosti in si zagotovimo prihodnost. Zagotovimo jo mladim. Pot vanjo je trda in negotova. Vodi tudi prek urejenih odnosov s sosedi, prek EU in obrambne zveze NATO. Spoštujejo nas v svetu. Gradimo na tem ugledu. Združimo vse moči, kar jih zmore slovenski narod, doma in v svetu.

Vabimo vas še naprej k skupnemu delu. K skupnemu delu vabim tudi državni zbor, vlado, državni svet, vabimo politične stranke, civilna gibanja in javnost. Kar lahko sam obljubim je da bomo po svojih močeh, z znanjem in izkušnjo, delal za uresničitev programa slovenske prihodnosti in blaginje. Kaj lahko dam kot poroštvo za to? Svoje delo. Nikoli nisem bežal od svojih ljudi. Ostal sem med vami v vseh stiskah in preizkušnjah. Skupaj z vami sem stal za skupnimi odločitvami in skupaj z vami sem jih branil, se za vse nas pogajal o miru in mednarodnem priznanju naše države. Imeli smo srečo in razum. Naj bo tako tudi v prihodnje.

Hvala vam za zaupanje. Skupaj smo prišli do sem, skupaj bomo zmogli iti naprej. Zahvaljujem se vsem volivkam in volivcem in vsem, ki so kakor koli pomagali pri moji izvolitvi. Bilo jih je zelo veliko. Ponosen sem na to.