Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Kučan o aferi Sova
Vest.si, 01. junij 2007

 


Milan Kučan je 01. junija za Vest.si dal intervju, ki je objavljen v dveh delih. V enem delu je komentiral afero Sova. Objavljamo magnetogram tega dela intervjuja v celoti:

Novinar Denis Sarkić
Vi boste v tej pisarni do konca leta?
Kučan
Dober teden prej.
Novinar
Dober teden prej, nekje do 23. decembra.
Duh v tej pisarni je v redu, vsaj kar se knjig tiče in nekih drugih zadev. Ampak mene zanima nekaj drugega. Aktualni predsednik Drnovšek se je zelo trudil na zunanjepolitičnem področju, v nekih humanitarnih akcijah itn. V nekaterih je morda bil bolj uspešen, v nekaterih manj. Mene pa zanima, kako je ta duh pisarne bivšega predsednika republike kot glas slišan zunaj? Ne v Sloveniji, ampak zunaj? Koliko mu relevantni ljudje v svetu prisluhnejo, če povzdigne glas ali če karkoli predlaga?
Kučan
Če govorim iz svoje izkušnje, je možnost, da se skozi glas bivšega predsednika prepozna stališče države, ki ji je nekoč predsedoval, zelo velika. Vprašanje je potrebno zastaviti drugače. Koliko je država zainteresirana, da se to sliši? Imel sem in imam, recimo, zelo veliko povabil na razno razna mednarodna srečanja, simpozije.... Lahko se jih udeležim ali ne, ampak to je zaenkrat čisto moja osebna odločitev. Zaenkrat ni bilo nobene pripravljenosti, da bi bil kdo v uradni strukturi države pozoren na to. Gledam svoje kolege, bivše predsednike. Kjer so stvari normalne, so urejene drugače in se države ne odpovedujejo priložnosti, da bi za uveljavljanje svojih konceptov, svojih pogledov, svojih interesov navsezadnje, ne uporabile vsak kanal. Posebej še ne tako vplivnega, kot so bivši predsedniki, ki v svetu vendar uživajo nek ugled in avtoriteto in na podlagi mojega vedenja domače zamere niso razlog, da teh kanalov ne bi uporabljali.
Novinar
Afera Sova. Vsak dan je nekaj novega glede te afere. Sedaj so celo na vladni strani in Sovi ugotovili, da je preveč informacij na tržišču in da to ni dobro ne za Sovo ne za državo ne za tuje tajne službe. Ko ste bili vi predsednik republike, ko se je Sova gradila iz neke prejšnje službe v sodobno slovensko obveščevalno varnostno agencijo, ki dela v dobrobit države, so vas ljudje, ki so bili vodilni v Sovi takrat, dovolj obveščali o stvareh, ki bi jih morali vedeti kot predsednik. So bile informacije, ki so vam jih posredovali, dovolj relevantne, ste zaupali v to službo?
Kučan
Torej služba državne varnosti, zdaj obveščevalno varnostna služba je v predhodnem obdobju, pa tudi v odzivanju na takratno grožnjo intervencije v Sloveniji odigrala pomembno vlogo. Zlasti posamezniki, ki so, najenostavnejše rečeno, bili prej Slovenci kot pa pripadniki te ali druge organizacije. Ne gre pozabiti, da je cela ta struktura, pogovor pa sva začela s Tacnom in sekretariatom za notranje zadeve, ne rečem do zadnjega človeka, ampak kot struktura, vendarle opravila zelo pomembno nalogo. Treba se je spomniti samo 1. decembra in na prepoved "mitinga resnice" v Sloveniji, na delovanje pred tem pa tudi kasneje.
To je zelo občutljiva stvar in ukvarjanje s temi službami je zelo občutljivo, ker so po naravi stvari odmaknjene od oči javnosti, sicer ne bi bile tajne in njihov obstoj ne bi imel smisla. Ampak te službe ravno zaradi svojega pomena in načina delovanja še kako nujno potrebujejo nadzor, ki mora biti bolj učinkovit, pa tudi prilagojen naravi delovanja te službe. Ponavljam, kar sem v zvezi z Sovo enkrat že rekel, ne da bi vedel podrobnosti in kako se bo stvar razpletla: vlada ima na voljo vrsto inštrumentov, s katerimi lahko nezakonitosti odpravi. Lahko odstrani ljudi, ki so delovali nezakonito in lahko vzpostavi normalne pogoje za njeno učinkovito delovanje, ne da bi razkrivala stvari, kot pravite, z dostopom do novih informacij na trgu informacij.
Kar pa zadeva informiranja mene in stanja nasploh: ne gre pozabiti, da je bil prvi, ki je odnesel dokumente iz te institucije, odstavljeni direktor Miha Brejc. Možno je domnevati, da so potem to počeli tudi drugi. Vprašanje, koliko informacij, ki ne bi smele biti v zasebnih rokah, je v zasebnih rokah. Po zakonu, ki je bil spremenjen, vse informacije, s katerimi razpolaga Sova, dobiva predsednik vlade, vsi drugi republiški funkcionarji, tudi predsednik države pa kolikor to zadeva njegove pristojnosti. In ker ima predsednik države po ustavi malo pristojnosti, je bilo tudi informacij, ki jih je Sova pošiljala meni, malo. Pošiljali so jih po svoji presoji, jaz pa od njih informacij tudi nikoli nisem zahteval. Iz izkušnje pa vem, da morajo biti ljudje, ki nadzorujejo Sovo, sposobni tisto, kar ugotovijo, v kolikor ni povezano z nekimi nezakonitostmi, znati zadržati za sebe. Sicer to ni nadzor, pač pa spreminjanje tajne službe v javno službo.
Novinar
Jaz mislim, da je vladi iz rok ušel nadzor, ne Sova.
Vas je že kdo od vaših tujih kolegov poklical in rekel, dragi Milan, kaj se vam dogaja v državi, kjer je obveščevalno varnostna služba odprta javnosti?
Kučan
Ja, kar nekaj mojih kolegov me je že spraševalo. Pa ne v zvezi z Sovo, ampak z dogajanjem v Sloveniji sicer.
Novinar
Kaj ste jim pa odgovorili?
Kučan
Da ni Slovenija nobena izjema. Do te vrste konfliktov prihaja marsikod drugod. Razlika je v tem, na kakšen način se ti problemi potem razrešujejo: ali je njihova žrtev država ali pa je razplet takšen, da je v korist države.
Novinar
Po 23. decembru ali po tednu prej boste šli verjetno res na zaslužen pokoj. Ne boste več tako na očeh javnosti, ali pač? Ali upate, da bo Slovenija takrat morda bolj sproščena, da se bo začela odvijati napoved o sproščeni Sloveniji, o pomladi, ki prihaja - vsak maj, vsako leto, največkrat pa takrat, ko so volitve oziroma predvolilno obdobje?
Kučan
Če je to pogoj za sproščeno Slovenijo, potem sem pripravljen zapustiti to pisarno že danes. Maj pa seveda vsako leto bo in vsak maj je vremensko občutljiv: bodo vročine, bodo ohladitve. Priprave na volitve za slovenski parlament bodo vsako četrto leto, volitve bodo pa vsako leto. Tu je evropski parlament, tu je predsednik, tu so ustavni sodniki, tu je varuh človekovih pravic, tu je guverner narodne banke, skratka ni leta, ko ne bi bilo volitev. In vreme igra pri tem zelo pomembno vlogo.
Novinar
Katera izmed stvari v slovenski notranji politiki vam je v zadnjem mesecu najbolj padla v oči?
Kučan
V domači politiki?
Novinar
V domači politiki. Ki vam je tako padla v oči, da ste se morda celo malo zagledali ali pa morda celo rekli, o šment, to je pa nekaj novega?
Kučan
Ni novo, ker traja že par mesecev: to je nerazumno dogajanje okoli guvernerja banke Slovenije.
Novinar
Je Marko Kranjec dober kandidat?
Kučan
Po moji oceni dober. Upam, da mu moja izjava ne bo škodila.
Novinar
Jaz tudi. Najlepša hvala
Kučan
Hvala

http://www.vest.si/2007/06/01/kucan-in-1988/

 

 

seznam   na vrh