Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Sončna očala Petra Raka
Ljubljana, 2. maj 2004

 


Peter Rak v Nedelu piše, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan ob vsaki aferi razglašal geslo - pustimo preteklost in se ozrimo v svetlo prihodnost (Nataknimo si sončna očala, Nedelo, 25.4. 2004, str. 3).

Dejstva so drugačna. Sprejmimo preteklost, prepustimo jo zgodovinarjem in delajmo za prihodnost, je bilo geslo Milana Kučana v zvezi z dogajanjem med drugo svetovno vojno in po njej.

Glede afer pa je Milan Kučan zmeraj vztrajal pri njihovem razčiščevanju in pravnem sankcioniranju, zato da država ne bi postala ujetnik afer. V izogib povzemanju stališč v ilustracijo navajam le eno od naključno izbranih izjav Milana Kučana o tej temi. Izjave so objavljene na arhivski spletni strani predsednika republike Milana Kučana (predsednik republike/urad/bivši predsednik).

"Gotovo je, da afere, ki se kar naprej obnavljajo, nimajo pa konca, lahko pripeljejo do razmer, v katerih postaja njihov ujetnik vsa država, s tem pa tudi državljani v tej državi. Odveč se mi zdi razglabljati, zakaj do teh afer prihaja, saj navsezadnje ni več težko prepoznati, kdo in s kakšnimi nameni jih sproža. Vendar če so že tu, obstajajo v tej državi demokratični mehanizmi, s katerimi bi lahko tudi najbolj razvpite afere, če jih tako imenujem, pripeljali do konca. Navsezadnje in predvsem zato, ker imajo državljanke in državljani te države pravico vedeti, kaj so v teh aferah dejstva. Manj pomembno je, kdo bi bil s temi ugotovljenimi dejstvi prizadet, politično, moralno ali tudi celo kazensko-pravno, če gre za kazensko odgovornost. Če bi le obstajala politična volja, da se to res zgodi. Prepričan sem, da je te afere mogoče pripeljati do konca. Moje stališče je, da je to vsekakor potrebno storiti. Predvsem na tiste, ki takšne afere sprožajo in bi se morali najbolj zavzeti za to, da se razčistijo, meče zavlačevanje zelo slabo luč in govori predvsem o njihovi resnični nepripravljenosti, da se dejstva zares ugotovijo. Gre za kar uspešen poskus permanentnega vzdrževanja suma." (Primorske novice, 24.12.1999)

S tem pojasnilom se oglašam zaradi prepričanja, da je vsakršno pisanje zavezano resnici.


Svetovalka bivšega predsednika republike Špela Furlan

 

 

seznam   na vrh