Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O ustanovitvi politične stranke Zares
POP TV, 8. oktobra 2007

 


SUZANA LOVEC: Gospod Kučan, kako gledate na ustanovitev nove stranke Zares in na vrnitev Gregorja Golobiča v aktivno politiko?
MILAN KUČAN: Mislim, da je dozorel čas, ko je v Sloveniji politiko potrebno razumeti kot umetnost delanja za javno dobro. Da je napočil čas za samorefleksijo, za razmislek o tem, da je v politiki potrebna etika. Eno in drugo ni mogoče brez določenih političnih izkušenj, brez kilometrine in brez politične volje. Ljudje, ki so ustanovili Zares, torej novo politično stranko, imajo po moji sodbi obojega dovolj.
LOVEC: Lahko ta stranka prinese kaj novega na politično sceno, glede na to, da so gospod Golobič in tudi mnogi drugi iz te stranke stari obrazi iz časov LDS-a?
KUČAN: Veste, to je teza, ki se je v slovenski politiki udomačila zato, da ni potrebno imeti resnih dokumentov. Navsezadnje, kdo pa je povsem nov obraz v slovenski politiki, če gospo Kresalovo odmislite? Samo po sebi to nič ne pomenil. Pomembno je, ali so to ljudje, ki so sposobni prinašati nove ideje ali ne.
LOVEC: Gospod Golobič je po vašem mnenju to sposoben?
KUČAN: Gospod Golobič ni še nikoli bil na mestu prvega človeka. Pravzaprav je bil bolj ali manj človek, ki je bil sodelavec dr. Drnovška. Koliko je imel vpliva ali ne, o tem so mnenja seveda zelo različna in tudi deljena. Zdaj ima prvikrat možnost, da pokaže kot prvi človek, kakšen tempo bo diktiral, kako bo držal krmilo in v katero smer se bo ta ladja obračala.

 

 

seznam   na vrh