Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Za slovensko-italijansko spravno dejanje
Ljubljana, 9. februarja 2005

 


Bivši predsednik republike je italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju, predsedniku italijanske vlade Silviu Berlusconiju, slovenskemu predsedniku dr. Janezu Drnovšku, predsedniku slovenske vlade Janezu Janši, predsedniku državnega zbora Francu Cukjatiju in še nekaterim drugim predstavnikom slovenskih in italijanskih ustanov posredoval izjavo Foruma 21 o «Slovensko-italijanskih odnosih, njihovi preteklosti in prihodnosti« , ki vsebuje tudi predloge za slovensko-italijansko spravo ter s tem za evropsko spravo, s čimer bi se sosednji državi tudi razbremenili travm preteklosti in prevzeli svoj del odgovornosti za prihodnost Evropske unije. (Izjava Foruma 21 je objavljena na spletni strani www.forum21-drustvo.si)

Če bomo razmišljali le znotraj ene same nacionalne zgodovine, ne bomo uspeli dojeti narave zgodovinskih procesov v zadnjem stoletju, poudarja Izjava, v kateri je visoko ocenjen dosežek skupne slovensko-italijanske komisije zgodovinarjev in kulturnikov. Prav z doslednim proučevanjem zgodovine in s spoznanjem, da ničesar iz zgodovine ne pozabljamo, da vemo, kaj je vzrok in kaj posledica in da obžalujemo vse storjeno zlo, so najboljša orodja proti ideološkim političnim mitom. Samo tako bo zgodovina postala »učiteljica « in ne vir vedno novih sporov.

Forum 21 je v Izjavi podprl idejo za simbolno spravno dejanje predsednikov Italije in Slovenije s poklonitvijo žrtvam na obeh straneh meje, ki bi italijanski strani dalo možnost tudi za rehabilitacijo prvih žrtev fašizma. S skupnim spominskim dejanjem bi trpljenje primorskih Slovencev pod fašizmom postalo sestavni del skupnega slovensko-italijanskega zgodovinskega spomina. Javnost, ki bo pripravljena na spravno dejanje, ga bo tudi sprejela kot trajno podlago za sožitje in sodelovanje.

Člani Foruma 21 so v Izjavi vladama obeh držav predlagalil vzpostavitev skupnega muzeja in učnega središča ob meji, ki bi bil sestavni del sistematičnega in trajnega prikazovanja dogodkov med vojnama, v času druge svetovne vojne in po njej.

 

 

seznam   na vrh