Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Nepotrebne neresnice za utemeljitev zakona o RTV
Ljubljana, 10. maj 2005

 


Zaradi nekaterih neresnic o Janezu Kocijančiču v javno objavljenem pismu ministra Vaska Simonitija predsedniku Evropskega novinarskega združenja Arneju Königu je predsedniku tega združenja poslal pismo tudi Milan Kučan.

Kot nekdanji predsednik republike Slovenije in kot dolgoletni sodelavec Kocijančiča se čutim zavezanega resnici, je zapisal Milan Kučan in navedel nekaj dejstev v zvezi z ministrovimi kvalifikacijami Janeza Kocijančiča kot predsednika nekdanje totalitarne politične stranke, nosilca najvišjih političnih funkcij v nekdanjem totalitarnem komunističnem režimu in zagovornika oborožene represije v obračunu s študentskimi demonstracijami.

Janez Kocijančič je bil kot minister v vladi Staneta Kavčiča leta 1972 odstranjen v političnem obračunu z liberalizmom in potisnjen v politično osamitev za poldrugo desetletje. Aktiviral se je na mojo prošnjo šele leta 1987, v obdobju zaostrenih slovenskih političnih konfrontacij s koncepti Slobodana Miloševića in vodstva jugoslovanske armade, je pojasnil Milan Kučan. Označil ga je kot enega najbolj argumentiranih in doslednih nasprotnikov nedemokratičnih koncepcij, ki je zaradi svojih razprav in polemik doživljal hude napade ter politične in človeške diskvalifikacije. Trditve o Kocijančičevih stališčih do študentskih demonstracij, ki so se sicer končale na miren način, so se pojavile v tistem času v krogu Slobodana Miloševića in v takratnih srbskih časopisih. Milan Kučan jih je označil za neresnične.

ZLSD, ki jo je vodil Janez Kocijančič med 1993 in 1997, je bila normalna parlamentarna stranka s socialno demokratskim programom, članica Evropskih socialnih demokratov in v samostojni Sloveniji večkrat tudi članica vladne koalicije. »Zadnji predsednik zveze komunistov Slovenije sem bil v letih 1986-1990 jaz sam. Stranka, v katere vodstvu sva bila takrat tudi midva z g. Kocijančičem in ki je bila del demokratičnega vrenja v Sloveniji v 80-ih letih prejšnjega stoletja, se je prostovoljno odločila za sestop z oblasti, se konstituirala kot parlamentarna stranka in svojo verodostojnost preizkusila na prvih volitvah,« je pojasnil Milan Kučan.

Ob tem je izrazil prepričanje, da za utemeljitev koncepta zakona o RTV Slovenija najbrž ni potrebno širiti neresnic o človeku. »Dovolim si pripomniti, da bi morali zadostovati argumenti, utemeljeni v naravni javne radiotelevizije in v njenem služenju pravici do javnega in nepristranskega obveščanja,« je med drugim zapisal Milan Kučan v pismu Arneju Königu.

 

 

seznam   na vrh