Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Govori in dogodki
seznam    

Milan Kučan o položaju Romov
Črenšovci, 11. september 2003

 


Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je udeležil mednarodnega simpozija o položaju Romov v državah srednje in Vzhodne Evrope ter otvoritve prvega romskega muzeja v Sloveniji v naselju Kamenci. V govoru ob otvoritvi simpozija je spregovoril o aktivnem vključevanju Romov v reševanje vprašanj občin, v katerih živijo.

V Sloveniji je položaj etničnih manjšin urejen na zgledno visoki evropski ravni, kar pa ne pomeni, da ni razlik med pravno ureditvijo in dejanskimi odnos. Še posebej v odnosu do Romov, kjer je najizrazitejši vzorec nezaupanja in predsodkov, meni Milan Kučan.

To se je pokazalo tudi ob težavah pri uveljavljanju zakona o predstavnikih Romov v občinskih svetih, poudarja v svojem govoru in se zavzema za doslednost pri spoštovanju zakona. S tem, ko odgovornost za urejanje lastnega položaja prevzemajo tudi Romi, se spreminja odgovornost večine v skrbi za reševanje tega vprašanja, ugotavlja Kučan in ob tem poziva večino v občinskih svetih k strpnemu dialogu z Romi v iskanju skupnih in za vse sprejemljivih rešitev.

V govoru omenja tudi položaj slovenske manjšine v zamejstvu.

 

Priponke
Govor (v slovenščini)
Govor v nemščini - Deutsch
Foto: Kučan med Romi

 

seznam   na vrh