Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O plakatni aferi za Mladino
Mladina, 19. maj 2007

 


Ob obletnici plakatne afere je Mladina pripravila poseben prispevek. Milan Kučan je za novinarja Jureta Trampuža ob tej priložnosti povedal:
"Plakatna afera je bila eden od mejnikov v procesu rušenja jugoslovanskih ritualov, zavračanja vsiljevane ikonografije, opozarjanja na izpraznjenost ideologije in na nesmisle politične prakse. Mlada, intelektualno in politično angažirana generacija v ZSMS, ki se je ideološko neobremenjeno odzivala na realnosti doma in v svetu, je to počela sistematično in s tem vztrajno utrjevala prostor slovenski civilni družbi in alternativnim političnim razmislekom. ZSMS je v slovenski javnosti uživala dovolj zaupanja, da je izbor plakata Novega kolektivizma še dodatno senzibilizral javnost za umetniški izraz Neue Slowenishce Kunst, ki je bil nedvomno novum v svetovnem merilu. Izbor nacističnega plakata, čeprav prirejenega, pa je kljub temu razburil velik del javnosti in pri mnogih vzbudil občutke negotovosti, nelagodja ali zavrnitev. Verjetno bi jih še danes. Jugoslovanskim politikom pa je plakat žal ponudil argument za utrjevanje podobe o Slovencih, ki naj bi bili vrednotno popolnoma dezorientirani in mnogi, tudi naši morebitni zavezniki za spremembe, so tudi ta argument sprejeli, tudi pod vplivom politične propagande. "

"Dialog je bilo temeljno vodilo mojega političnega dela, še posebej, ko so bile razlike v pogledih velike. Hotel sem razumeti, kaj se dogaja, pa tudi da bi mladinci razumeli, kaj bo izbor plakata pomenil za verodostojnost Slovenije v očeh jugoslovanske javnosti. Uradna politika, kamor sem sodil tudi sam, ni hotela postati advokat izbora tega plakata. Politika je navsezadnje zaradi ljudi, ne zaradi plakatov in pomembno je, da ljudje razumejo in sprejemajo nadomeščanje enih simbolov z drugimi. Slovenija, ki je v Jugoslaviji prepogosto naletela na povsem gluha ušesa, je morala biti za razumevanje ljudi še posebej občutljiva."

"Sam predvsem nisem želel, da bi bila afera izgovor za preusmeritev pozornosti od ključnih vprašanj takratne jugoslovanske družbe. Navsezadnje so se kazala velika nasprotja na mnogih področjih. Tudi ZSMS je opozarjala na njih in želel sem, da bi kljub razlikam z ZSMS ostali zavezniki v prizadevanjih za skupne cilje."

 

 

seznam   na vrh