Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Milan Kučan na svetovnem kongresu IPI
Varšava, 16. maj 2004

 


Na povabilo Mednarodnega inštituta za medije, ki združuje ugledne urednike, novinarje in predsednike poslovodnih organov svetovnih medijev, se je bivši predsednik Slovenije udeležil svetovnega kongresa IPI (International Press Institute) v Varšavi. Z uvodnim nagovorom (glej govori) in odgovori na zastavljena vprašanja je sodeloval v razpravi o vzhodni in srednji Evropi petnajst let po padcu komunizma, ki jo je vodil nekdanji poljski zunanji minister Bronislaw Geremek, v njej pa so sodelovali še nekdanji poljski predsednik vlade Tadeusz Mazowiecki, senatorka češkega parlamenta, nekdanji ruski ombudsman in nekdanji član bolgarskega parlamenta.

V Evropi ni protamerikanizma, je v odgovoru na novinarsko vprašanje, od kod v enem letu tolikšen porast odlklonilnega evropskega javnega mnenja do Amerike, poudaril Milan Kučan. Ni Evropejca, ki ne bi znal ceniti povezanosti Evrope in ZDA in vloge, ki so jo imele ZDA v prvi in drugi svetovni vojni in v balkanski krizi, je nadaljeval in pojasnil, da gre pri tem za nasprotovanje politiki aktualne administracije na dveh točkah. Glede delitve na staro in novo Evropo ob vilenski izjavi, s katero so se zavezale kandidatke za Nato, zato da ne bi žrtvovale vstopa v Nato, ter glede političnega unilateralizma ob oblikovanju antiteroristične koalicije.

V zvezi z vprašanjem Evrope dveh hitrosti je Milan Kučan opozoril na izkušnjo socialistične Jugoslavije, kjer je bilo razmerje v razvitosti 1 : 7, in ocenil, da gre tudi v EU za vprašanje učinkovitosti usposabljanja manj razvitih za čim hitrejšo gospodarsko rast, pri čemer je evropska združevalna ideja in iskanje skupne evropske ideje lahko velik motiv.

Milan Kučan se je ob tej priložnosti zasebno srečal tudi s predsednikom Poljske Aleksandrom Kwasniewskim ter glavnim urednikom Gazete Wyborcze, ki je bila soorganizatorka srečanja, Adamom Michnikom.

 

Priponke
Nagovor Milana Kučana

 

seznam   na vrh