Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Pred predajo knjižne zbirke murskosoboški knjižnici
Ljubljana, 16. novembra 2007

 


Ob zaključku delovanja pisarne, ki jo je imel kot bivši predsednik republike, je Milan Kučan svojo knjižno in fotografsko zbirko predal Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Ob prevzemu knjig, ki je potekala v pisarni bivšega predsednika republike na Tržaški v Ljubljani, sta dala izjavi za novinarje Milan Kučan in direktorica murskosoboške knjižnice, ki je novinarje obenem povabila na otvoritev zbirke teden dni kasneje.
Izjavi za novinarje:
Milan Kučan
V življenju sem imel srečo, da so me starši zgodaj navadili na knjigo. Kasneje, ko sem odrasel, sem imel veliko priložnosti, da sem se s knjigo srečaval, z njo živel, z njo delal. Veliko knjig sem dobil v svojem političnem življenju, kot darila ali kot pripomoček za pripravljanje in preverjanje mojih stališč in za razumevanje tega, kar se dogaja v družbi, doma in v svetu.
Ko se sedaj končuje moja profesionalna politična pot, se mi je zdelo prav, da se te knjige vrnejo k svojemu izvoru. V študijsko knjižnico v Murski Soboti, kjer sem nabiral prve korake učenosti takrat, ko je bila še v prostorih soboškega gradu. Knjige bodo na nek način torej pomagale tudi mojim rojakom, zlasti mlajšim rodovom. Knjižnica je izredno lepa, je profesionalno urejena, zato mislim, da bodo tu dobro spravljene in bodo opravljale svojo nalogo tudi naprej.
V soboško knjižnico gredo tudi albumi, to je dokumentarno fotografsko gradivo, ki je deloma povezano s celotno mojo profesionalno politično kariero, deloma pa je - zlasti tam od leta 1990 to dokumentacija, ki skozi fotografije govori, kako je nastajala slovenska država. Tako kot so arhivi, mislim da je tudi to zelo pomemben del slovenske zgodovine in hranjene tudi tega gradiva bo v dobrih rokah.
Ko sem leta 2002 končal mandat, so bila s strani mojega takratnega Urada darila, ki sem jih dobival v procesu nastajanja slovenske države kot predsednik države oziroma prej kot predsednik predsedstva od tujih državnikov in tudi od domačih ljudi, kar je tudi del dokumentacije o nastajanju slovenske države v prvih letih njenega bivanja, predana in spravljena v Muzeju novejše zgodovine v Sloveniji. Tako da imata ti dve mesti, tisto od koder prihajam in to, kjer živim in sem živel večji del svojega življenja, obe nekaj iz časov tega mojega profesionalnega ukvarjanja z slovensko politiko in s slovensko državo. Hvala lepa.
Suzana Szabo, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota
Ko nas je gospod predsednik vprašal, če želimo prevzeti njegovo zbirko, sem rekla seveda. Zato ker imamo v Murski Soboti čudovito knjižnico. S tem, ko bomo prevzeli njegovo zbirko, bomo dobili pridih državnosti, ki si ga želimo tudi v pri nas. Odločili smo se, da bomo zbirko poimenovali "Prve knjige prvega predsednika Slovenije". Razdeljena bo na štiri sklope. Slovesna otvoritev bo naslednji teden v petek in mislim, da bomo vsi ponosni. V vabilo sem zapisala, da želimo z zbirko spregovoriti o ponosu, o narodih, o knjigi, o knjižnici in o osebnem soustvarjanju. Neizmerno me veseli, da nas je gospod izbral, da lahko imamo njegove knjige. Vabim vas, da se naslednji teden vidimo tam, kjer bodo predstavljene tudi knjige, ki so si jih državniki med seboj podarjali.
Novinar
Gospod Kučan, ali ste morebiti razmišljali, kolikšna je vrednost teh vaših albumov, knjig, kakšna pridobitev v bistvu je morebiti to za knjižnico?
Suzana Szabo
Tudi mi smo se pogovarjali o tem, kakšna je vrednost, ker je ogromna. Če govorimo o nekaterih knjigah, ki so popolni faksimile, ko govorimo o knjigi, ki jo je prejel od španskega kralja, ki je izšla enkrat leta 1500.... Nekatere knjige nimajo cene. Zadnje čase smo mahnjeni na statistiko. Naj povem, da smo v vseh teh letih s strani Urada predsednika prejeli več kot 2300 knjig. Nimajo cene, toliko so vredne.
Milan Kučan
No, če mene vprašate, seveda jaz sem navezan na te knjige in za mene je pravzaprav to neprecenljiva vrednost, najbrž boste razumeli, da jaz tega ne morem oceniti v denarji, še posebej, ker so to knjige, ker so zvezane z nekaterimi mojimi prijatelji, ki sem jih dobil v tem času in ki so stali slovenski državi ob strani v najtežjih trenutkih. Ampak se mi ni zdelo prav, da bi to ostalo v krogu moje družine. Je prav, da je to pravzaprav last vseh Slovencev in tako je tudi meni bilo to zmeraj izročeno, kot pač nekoga, ki je takrat predstavljal Slovence in slovensko državo. Tako da, če se vrnem na vaše vprašanje. Ta stvar je za mene neprecenljiva, koliko bo za druge, je pa seveda drugo vprašanje. Gospo direktorico ste slišali.
Novinar
Ste vse te knjige v življenju res prebrali, ali boste morebiti kakšno prebrali tudi v knjižnici?
Milan Kučan
Rahlo bi pretiraval, če bi rekel, da sem to vse prebral. Še posebej, ker jih je velik del še doma. Tudi te bodo še sledile v knjižnico, nekoč.
Novinar
Ali je kakšna knjiga, od katere se niste mogli ločiti, in katera?
Milan Kučan
Nekaj jih je. So tamle. To je tako kot z ljubeznijo. Od nekaterih se človek težje poslavlja, ampak enkrat se bo potrebno tudi od teh posloviti.
Novinar
Od katere se pa morebiti res nikoli ne boste poslovili?
Milan Kučan
Od knjig Miška Kranjca.
Novinar
Ali bodo ti albumi javno dostopni, vedno, v vsakem trenutku, ali bodo imeli kakšen ključ?
Suzana Szabo
Dajemo javno zavezo, da poleg tega, da dobivamo albume v papirnati obliki, jih bomo spravili v digitalno obliko, tako da bodo na spletu vedno javno dostopni povsod. Tisti, kdor si bo pa hotel pogledati original, bo pa to moral narediti pod ključem in pod našim nadzorom.
Novinar
Ali bodo te knjige na kakšnem posebnem oddelku?
Suzana Szabo
Ne bo oddelek, to bo zbirka.

 

 

seznam   na vrh