Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Monopolizacija oblasti
POP TV, 19. aprila 2007

 


Ob predlogu zakona, kinaj bi odvzel pristojnosti predsedniku republike za predlaganje kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč, je Milan Kučan dal za POP TV naslednji komentar:

"Za to ne vidim razlogov, razen izrazito političnih, da se v sporu med predsednikom republike in vlado zaradi predsednikovih opozoril na notranjepolitične razmere, poskuša čim bolj omejiti njegove pristojnosti. Mislim, da je predlog problematičen.
Predsednik republike je moralna avtoriteta in na svoj način skrbi na ravnovesje med vejami oblasti, med zakonodajno, sodno in izvršilno. Slabo je za demokracijo, če se preveč moči in pooblastil osredotoča v eni sami veji oblasti, v izvršilni, ker to pomeni monopolizacijo in preprečuje nadzor.
Kar pa zadeva konkretno predlagano rešitev, bi bilo dobro, če bi namesto posamičnih pogledali vse predloge, ki posegajo v položaj predsednika republike in poiskali rešitve, ki bi bile boljše in ne slabše od sedanjih. Za imenovanje sodnikov bi bila gotovo ustreznejša rešitev, da jih predlaga sodni svet. S tem bi bila zagotovljena strokovnost namesto politizacije, predsednik pa bi s formalnim imenovanjem potrdil zakonitost postopka.
In če dodam še nekaj osebnega: če so že pisci ustave pristojnosti predsednika republike določali v pričakovanju, kdo bo prvi predsednik, bi popravki ne smeli biti rezultat nezadovoljstva s sedanjim predsednike republike."

 

 

seznam   na vrh