Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Na vrhu voditeljev sveta v San Franciscu
Ljubljana, 21. junij 2005

 


Bivši predsednik republike Milan Kučan bo 24. in 25. junija t.l. sodeloval na Vrhu voditeljev sveta v San Franciscu, dne 26. junija pa se bo udeležil slovesnosti ob 60-letnici ustanovne listine Združenih narodov, ki je bila napisana in sprejeta prav v San Franciscu.
Kučan se bo Vrha voditeljev sveta udeležil kot član Mednarodnega etičnega kolegija in Madridskega kluba na povabilo Saga Fundacije. Vrh bo potekal na sedežu Univerze Stanford.

V prepričanju, da bo človeštvo lahko učinkovito reševalo velike probleme globalnega sveta le, v kolikor bodo svetovni voditelji in organizacije na ravni izzivov sedanjosti in prihodnosti, želi Saga Fundacija kot organizator in gostitelj srečanja ustvariti priložnosti za tvorno komunikacijo in konstruktivno iskanje rešitev med državniki in voditelji iz politike, akademskega sveta in civilne družbe.

Na Vrh so povabljeni predstavniki pomembnejših združenj nekdanjih in aktualnih državnikov ter voditeljev iz različnih drugih področij, predsedniki fundacij, uprav korporacij, zainteresirani za vprašanja gospodarskega razvoja ter posebni gostje. Kot organizacije bodo na Vrhu med drugimi sodelovali Svet za ženske voditeljice sveta, ki ga vodi nekdanja irska predsednica Mary Robinson, Madridski klub, kateremu predseduje nekdanji brazilski predsednik Fernando Henrique Cardoso, Mednarodni etični kolegij, ki ga vodita Milan Kučan in nekdanji francoski premier Michel Rocard, Fundacija za globalno upravljanje, ki jo vodi nekdanji južnoafriški predsednik F.S. de Clerk, Mednarodna skupščina ministric, ki jo vodi nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright, pa Interakcijski svet, Pobuda proti jedrski grožnji, Fundacija ZN in številne druge.

Mednarodni etični kolegij predlaga udeležencem srečanja v razpravo »Deklaracijo o soodvisnosti«, v kateri poudarja nujo razumevanja sveta kot med seboj usodno povezane in soodvisne človeške skupnosti, in odgovornost političnih voditeljev, da to spoznanje spremenijo v projekt in v zavezo svojega delovanja.

Tema Vrha bodo »Globalni izzivi in politično vodenje« in posebej sodelovanje na področju jedrskega, kemičnega in biološkega orožja ter sodelovanje za socialne in gospodarske vidike varnosti človeštva. Izkušnje uglednih svetovnih voditeljev dobre volje bodo po pričakovanju organizatorja priložnost za inovativnost in plodno interakcijo med specifičnimi cilji vsake skupine in skupnim prizadevanjem v dobro človeštva.

Podrobnejše informacije na spletni strani Saga Fundacije www.sagafoundation.org.

 

 

seznam   na vrh