Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O kampanji in volitvah novega predsednika republike
www.vest.si, 21. oktobra 2007

 


"Volil bom najboljšega predsedniškega kandidata"
je odgovoril Milan Kučan na vprašanje na volišču ob prvem krogu volitev za predsednika republike. Objavljamo zapis pogovora v celoti:
Novinar Denis Sarkić
Lep pozdrav, gospod predsednik, bivši predsednik Milan Kučan. Povejte mi, odločili ste se, da letos odidete na volitve ob peti uri popoldan. Kako to? Do sedaj ste vedno hodili dosti zgodaj.
Milan Kučan
Temu bi se lahko reklo višja sila. Sem na zdravljenju v Dolenjskih Toplicah. Dopoldan sem imel še terapijo. Prišel sem iz Dolenjskih Toplic in sedaj zopet odhajam nazaj.
Novinar
Kako je z vašim zdravjem po operaciji?
Milan Kučan
Hvala, v redu je. Hrbtenica je v redu. Mislim, da bom dokazal, da ima lahko kakšen slovenski politik tudi hrbtenico.
Novinar
Povejte mi, ali ste ob treh že slišali za kakšne rezultate vzporednih volitev?
Milan Kučan
Ne, moram priznati, da sem si letos privoščil ta velik užitek in do sedaj nisem nič poslušal poročil. Od zdaj naprej pa bom.
Novinar
Ste morebiti kolebali med številkami na glasovnici?
Milan Kučan
Ne, tokrat nisem nič kolebal.
Novinar
Ste bolj odločeni, kot pa pred današnjim dnem.
Milan Kučan
Ja, zdajle se gostijo argumenti za to, da bo drugi krog potreboval odločnejše besede.
Novinar
Kako gre Slovencem v tem času po vašem mnenju? Določeni ministri, celo prvi ministri govorijo, da nam gre tako dobro, da bi lahko jedli tudi star kruh oziroma da štruce štrlijo iz raznih kontejnerjev. Ali vi to opažate?
Milan Kučan
To je zdaj že oguljena zgodba, ki je po mojem mnenju utemeljeno izzvala revolt. Je pač tako, da imajo tisti, ki vladajo, veliko boljše ocene o realnem življenju od tistih, ki so odmaknjeni od oblasti. Ne mislim tistih v opoziciji, ampak tistih, ki so v naši družbi dejansko depriviligirani in vladnih ocen ne delijo. Imajo drugačne ocene, te pa dostikrat tistih na oblasti ne zanimajo.
Novinar
Ali vi kakšen dan jeste morda tudi več dni star kruh?
Milan Kučan
Zadnje čase sploh ne jem veliko kruha. Meni ni bil nikoli problem jesti več dni star kruh, še posebej doma pri babici, ta pravega rženega, ki, starejši ko je bil, boljši je bil, moral pa je biti nadrobljen v mleko. Takšnega kruha pa v Ljubljani ni in ga tudi v kontejnerjih ne najdete.
Novinar
Predvolilna kampanja se je zaključila. Danes je prvi krog volitev. Nam novinarjem se je zdela dosti umirjena, kaj pa vam?
Milan Kučan
Tudi meni. Mislim, da je tudi prav, da je bila umirjena, če se za umirjenost smatra, da ni bilo nizkih udarcev in si jih kandidati med seboj niso podajali. Je pa morebiti slaba stran te vrste kampanje, da volivci najbrž niso imeli dovolj priložnosti prepoznati, kakšna so stališča kandidatov do ključnih vprašanj, s katerimi je soočena ta družba. Pa tudi vprašanja v glavnem niso bila tako zastavljena. Meni se vendarle zdi potrebno, da ljudje prepoznajo predvsem vrednostni sistem potencialnega bodočega predsednika ali predsednice, da vedo, kakšne so njegove opredelitve do ključnih problemov te družbe in tudi širše do vprašanj sveta, katerega del je Slovenija postala.
Novinar
Mislite, da bo sedaj pred drugim krogom šlo bolj na nož v soočenjih oziroma razno raznih predvolilnih aktivnostih.
Milan Kučan
Če pomislim na kampanjo pred petimi leti, je šele razlikovanje stališč v drugem krogu odločalo zmagovalca in tako bo najbrž tudi sedaj. Nobene potrebe seveda ni, da bi bila vprašanja ali stališča postavljena na neprijazen način in da se ljudi lovi tako rekoč skozi mušico na puškini cevi, ampak vendarle, treba je le vedeti, kdo je kdo in kakšen pogled na stvari ima. Mislim, da nekatere oddaje, tudi zadnje soočenje na nacionalni televiziji ni pripomoglo k preseganju predstave, da je predsednik samo protokolarna figura. Rekel bi celo drugače, da je pravzaprav utrdila prepričanje, da je predsednik protokolarna figura, za katerega pravzaprav niso pomembna njegova stališča, njegov vrednotni sistem in njegove opredelitve, ampak predvsem kako je ljudem všečen ali ne v celem svojem družinskem in širšem prijateljskem krogu.
Novinar
Že veste, koga boste volili v drugem krogu?
Milan Kučan
Ja seveda, tako kot v prvem. Najboljšega kandidata.
Novinar
Kdaj ste se imeli nazadnje priliko srečati z aktualnim predsednikom Janezom Drnovškom oziroma morebiti govoriti z njim? Kakšen predsednik odhaja s položaja?
Milan Kučan
Zanimiv predsednik.
Novinar
Kdaj ste pa nazadnje govorili z njim?
Milan Kučan
Že kar nekaj časa, ampak mislim da po dopustih ne.
Novinar
Najlepša hvala in uživajte še naprej v nedeljskem popoldnevu.
Milan Kučan
Hvala.

 

 

seznam   na vrh