Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

V Makedoniji o slovenskih izkušnjah včlanjevanja v EU in NATO
Makedonija, 23. do 26. maj 2004

 


Na povabilo Foruma za evroatlantske povezave Republike Makedonije je bil bivši predsednik republike Milan Kučan na tridnevnem obisku v Makedoniji, kjer je imel vrsto srečanj in pogovorov s predstavniki političnega, gospodarskega in kulturnega življenja Makedonije, katerih skupna rdeča nit so bile slovenske izkušnje v procesu vključevanja v EU in Nato.

Milan Kučan se je na Ohridu sestal z nekdanjim makedonskim predsednikom republike Kirom Gligorovom, imel pa je pogovor tudi s predstavniki Fundacije Kiro Gligorov.

Na javni tribuni, ki ga je organiziral Forum za evroatlantske povezave Republike Makedonije, je imel v Skopju zelo odmevno predavanje z naslovom »Slovenija na poti od republike nekdanje Jugoslavije do članice EU«.

Milan Kučan je imel pogovor tudi s predsednikom republike Makedonije Brankom Crvenkovskim, s katerim sta ocenila možnosti za stabilizacijo razmer na zahodnem Balkanu in vlogo mednarodne skupnosti v teh procesih. Milan Kučan je ponovil svoje stališče, da bi bil za produktivno usmerjanje procesa razpadanja nekdanje Jugoslavije, ki po njegovem še ni v celoti zaključen, potreben celovit koncept prihodnosti tega območja, zato da posamične rešitve ne bi vnašale v občutljivo soodvisnost razmerij novega nemira in nove negotovosti. Govorila sta tudi o novih izzivih Slovenije, potem ko je uresničila svoj dosedanji strateški cilj postati članica EU in Nato, predvsem pa o možnostih Makedonije, kot jih ocenjuje predsednik Crvenkovski, da skrajša svojo pot vstopanja v EU.

Milan Kučan je imel pogovor tudi z bodočim predsednikom vlade republike Makedonije Harijem Kostovom.

 

Priponke
Predavanje v Makedonščini

 

seznam   na vrh