Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Podelitev priznanja "Humanist 20. stoletja" Mednarodne lige humanistov v Budvi
Ljubljana, 23. maja 2007

 


Dobitniki priznanja "Humanist 20. stoletja", ki ga je Mednarodna liga Humanistov /International League of Humanists, www.intlh.com/ letos podelila trem bivšim predsednikom Kiro Gligorovu, Vaclavu Havlu in Milanu Kučanu, so danes v skupnem pismu obvestili Ligo, da se svečanosti v Budvi ne bodo udeležili.

Visoka priznanja, ki jim jih je podelila Liga "za prispevek k miru, zaupanju in sodelovanju med narodi in državami na osnovi svobode, enakosti, človeškega dostojanstva in neodvisnosti", so nekdanji češki, makedonski in slovenski predsednik sprejeli z zadovoljstvom in z globoko vero v poslanstvo Lige, ki želi prispevati k premoščanju polarizacije v družbi. Načrtovani prihod bivših predsednikov držav na podelitev priznanj v Budvo je zaradi drugih priznanj Lige humanistov izzval polemike v črnogorski, pa tudi bosanski javnosti. "Zadnja stvar, ki si jo želimo, je imeti kakršno koli vlogo v notranjepolitičnih črnogorskih sporih, kaj šele da bi prispevali k njihovim zaostritvam," so v svojem pismu zapisali Gligorov, Havel in Kučan in predlagali, da priznanja prevzamejo vsak v svoji državi oziroma na sedežu Lige humanistov v Sarajevu.

Pismo, ki so ga Gligorov, Havel in Kučan poslali Mednarodni ligi humanistov v angleščini:

Dear Committee,
Dear friends,

We are pleased and honoured to be awarded the “Humanist of the 20th Century“ Award by the International League of Humanists. We perceive your gesture an important acknowledgment of our political endeavours in the past twenty years.

It will be our privilege to accept the award, yet we would prefer its presentation to be held individually in our respective countries or at the seat of the International League of Humanists in Sarajevo. We believe that the mission of the International League of Humanists is to help surmount polarisations of societies. The last thing we would like is to play a disharmonic role in the internal Montenegrin political situation let alone contribute to its deterioration.

/signed/
Kiro Gligorov
Václav Havel
Milan Kučan

 

 

seznam   na vrh