Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

SLOBO V SLOVENIJI oz. kaj je Milošević šepnil Kučanu na uho
Mladina, 27. marec 2006

 


"Škoda, da novinarka ni vprašala, kaj je Milošević šepnil Kučanu na uho, da se mu je obraz razlezel v nasmeh, piše BernardNežmah, ko komentira »prijateljsko druženje« Kučana in Miloševića iz druge polovice osemdesetih let. Posnetek, ki ga je videl na Televiziji Slovenija v oddaji ob Miloševićevi smrti (Izzivi, 13. marca 2006), botruje njegovemu dvomu o tem, da bi bila Kučan in Milošević politična nasprotnika (Pamflet, Mladina, 20.3.2006, str.18).

Star posnetek Televizije Slovenija žal ni opremljen s podatki o tem, kje in kdaj je nastal ter za kakšen dogodek je šlo, čeprav dvomim, da na Televiziji Slovenija ne bi razpolagi s temi podatki. Taisti posnetek so občasno že uporabili nekateri televizijski novinarji z različnimi interpretacijami: enkrat kot skupno novoletno praznovanje Kučana in Miloševića, spet drugič kot otvoritev slikarske razstave ali pa zgolj kot slikovno ilustracijo tistih časov. Nežmah je posnetek razumel kot prijateljsko »partijsko srečanje« Kučana in Miloševića.

Pa to ni bilo ne partijsko srečanje ne prijateljsko druženje, pa tudi ne novoletno srečanje ali slikarska razstava. Bila je otvoritev podružnice slovenske marketinške agencije Studio Marketing v Beogradu. Kučan in Milošević sta se sicer odzvala na povabilo Borbe in agencije, a stavek, ki je bil izrečen med njima ob tej priložnosti, ni razelektril napetega političnega ozračja. Na otvoritev sta prišla ločeno, neposredno iz seje jugoslovanskega partijskega predsedstva, kjer sta se ostro spopadla in ko sta se na sejo vrnila, se je politični spopad nadaljeval v nespremenjenem vzdušju. Kakšno je bilo politično razmerje med Miloševićem in Kučanom, ki je bilo vse prej kot prijateljsko, pa pričajo številni dostopni dokumenti in tudi spomin ljudi, ki so živeli v času zapletanja in razpletanja krize nekdanje Jugoslavije.

In s čim je Milošević Kučana spravil v smeh? Rekel mu je: »Si lahko predstavljaš, kako bodo zazijali najini kolegi, ko naju bodo videli skupaj v poročilih iz te otvoritve?« V takratnih novinarskih poročilih je bila ta podrobnost že objavljena. Čeprav je za Nežmaha kot komentatorja to itak zgolj retorično vprašanje, pa drži, da je ob gledanju starega TV posnetka prezrl druge znane podatke o dogodku in okoliščinah, v katerem je posnetek nastal. Iz (ne)vednosti tako Kučan iz Miloševićevega političnega nasprotnika postane njegov prijatelj."

Špela Furlan, svetovalka bivšega predsednika republike

 

 

seznam   na vrh